Cyprus (eiland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie Cyprus voor de erkende republiek op het eiland.
Cyprus vanuit de ruimte

Cyprus (Grieks: Κύπρος, Kypros; Turks: Kıbrıs) is een eiland in het oosten van de Middellandse Zee. Het ligt 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië. De oppervlakte is 9252 km², wat het het op twee na grootste eiland van de Middellandse Zee maakt (zowel in inwoners als in oppervlakte), na Sicilië en Sardinië. Het wordt door zijn ligging vaak tot Azië gerekend, maar cultureel is het onderdeel van Europa. De republiek Cyprus is ook lid van de Europese Unie. Op Cyprus liggen in praktijk twee staten:

  • Republiek Cyprus, vooral bewoond door Grieks-Cyprioten. Erkend door alle landen behalve Turkije. Claimt het hele eiland.
  • Turkse Republiek Noord-Cyprus, vooral bewoond door Turks-Cyprioten. Erkend door Turkije. Beslaat een deel van het noorden.

Deze twee staten worden uit elkaar gehouden door de VN-bufferzone. In het zuiden liggen ook twee Britse gebieden: Akrotiri en Dhekelia. Dit zijn militaire bases.

De totale oppervlakte van het eiland Cyprus is 9.252 km². Van dit gebied heeft de republiek Cyprus in praktijk 5.895 km² (63,7% van het totaal) onder controle. De Turkse Republiek Noord-Cyprus bezit 3.355 km² (36,3%). In die 5.895 km² van de republiek Cyprus zijn ook Akrotiri en Dhekelia (254 km², 2,7% van de totale oppervlakte) en de VN-bufferzone (346 km², 3,7%) meegenomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cyprus_(eiland)&oldid=686996"