Dalmatië (regio)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van Dalmatië in Kroatië

Dalmatië (Kroatisch: Dalmacija) is een regio in Kroatië. Het gebied heeft 852.068 inwoners.

De grootste stad in Dalmatië is Split. Andere bekende steden zijn Dubrovnik, Zadar en Trogir. Deze steden trekken veel toeristen. Ook komen er veel toeristen naar Dalmatië om de mooie stranden. Dalmatië ligt aan de kust en kent ook vele eilandjes. Het bekendste strand is waarschijnlijk Zlatni Rat, Kroatisch voor Gouden Hoorn.

Dalmatië heeft bij vele landen gehoord. In de 6e eeuw v.Chr. (zo'n 2600 jaar geleden) werd het gekoloniseerd door de Oude Grieken. Later kwamen de Romeinen in het gebied. Duizend jaar na de Romeinen, rond 1100, was Venetië erg geïnteresseerd in het gebied. Maar Venetië was niet het enige land wat Dalmatië wilde hebben. Ook Hongarije en later het Ottomaanse Rijk wilden Dalmatië veroveren. Uiteindelijk konden de Turken (de Ottomanen) de Venetiërs verslaan. Maar ook zij bleven Dalmatië niet houden. Vanaf 1815 hoorde Dalmatië bij het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Het gebied werd toen het Koninkrijk Dalmatië genoemd. Dit was zo tot het einde van de Eerste Wereldoorlog 1918. Na 1918 ging Dalmatië bij Italië horen. Italië was niet lang de baas in Dalmatië. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, ging Dalmatië bij Joegoslavië horen. Toen Joegoslavië in 1991 uiteenviel, werd Dalmatië pas onderdeel van Kroatië.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dalmatië_(regio)&oldid=799690"