Darm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De darmen zijn een belangrijk deel van je lichaam. Het zijn ingewanden, organen, die je voedsel verteren. De gezonde voedingsstoffen neemt je lichaam op, de slechte stoot het af. Als je darmen niet goed werken is dat niet goed voor de gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van PDS, oftewel een Prikkelbaar Darm Syndroom, waarbij je last hebt van diarree of juist van verstopping, omdat de darmen niet goed werken of bepaalde bewegingen maken.

Je hebt de dunne darm, de dikke darm, de blindedarm, de endeldarm, de twaalfvingerige darm en de slokdarm. Sommige darmen doen helemaal niks, zoals de blindedarm maar de andere zijn juist heel erg belangrijk zoals de dikke en de dunne darm.

Het voedsel komt via je mond terecht in je slokdarm. Als het voedsel heel je darmstelsel doorlopen heeft komt het in de vorm van uitwerpselen langs de anus terug uit je lichaam.

De dunne en de dikke darm


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Darm&oldid=687039"