De drie biggetjes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De drie biggetjes met hun moeder

De drie biggetjes is een bekend sprookje of fabeltje uit Engeland. Het verhaal is vooral in Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten, erg bekend. Het verhaal gaat over drie biggetjes die elk een huis bouwen. Ze besteden hun geld allemaal op een andere manier. Uiteindelijk komt de Grote Boze Wolf langs.

Het verhaal kan vergeleken worden met een ander sprookje; De wolf en de zeven geitjes. Het fabeltje werd voor het eerst gedrukt in de jaren 1840. Mogelijk is het verhaal ouder dan dat.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er waren eens drie biggetjes die bij hun moeder woonden. Hun moeder besluit ze op een dag uit huis te zetten en zegt dat ze voor zichzelf moeten zorgen. Ieder biggetje krijgt een beetje geld mee. Dit bedrag is voor ieder biggetje hetzelfde. De biggetjes mogen zelf beslissen hoe ze het uitgeven.

Het eerste huisje van stro

Het eerste biggetje bouwt een huis van stro. Hij heeft het goedkoopste huisje en kan daardoor veel geld aan snoep uitgeven. Het tweede biggetje bouwt zijn huis van takken. Hierdoor is het wel iets duurder, maar hij heeft nog steeds veel geld voor snoep. De derde biggetje is het slimste. Hij geeft al zijn geld uit aan de bouw van een stenen huisje. Hierdoor heeft het derde biggetje geen geld voor snoep. Het eerste en tweede biggetje vinden daarom dat hij dom bezig is.

Even later komt er een grote boze wolf aan. Hij had wel trek in een biggetje. Hij gaat naar het huisje van stro van het eerste biggetje. Met een kleine zucht blaast de wolf het huisje uit elkaar. De wolf gaat het biggetje achterna, maar deze vlucht naar het huis van het tweede biggetje. De wolf komt aan bij het huis van takken. Met een paar keer blazen blaast hij het huis uit elkaar. De twee biggetjes vluchten naar het stenen huisje van het derde biggetje.

Het derde biggetje laat de twee biggetjes binnen. Even later komt de wolf eraan. Hoe hard de wolf ook blaast, hij krijgt het huisje niet omvergeblazen. De wolf is buiten adem en probeert de biggetjes uit het huis te lokken. Dit lukt hem opnieuw niet, aangezien het derde biggetje hem steeds te slim af is. Uiteindelijk besluit de wolf via de schoorsteen naar binnen te klimmen. Het derde biggetje heeft echter een grote pan met water opstaan in de haard onder de schoorsteen. Hierdoor valt de wolf in de pan met kokend water en sterft.

Andere versies

In vroege versies waren er geen biggetjes in het verhaal. Het ging over drie elfjes of feeën. Later is dit veranderd naar biggetjes.

In oude versies van het verhaal werden de eerste twee biggetjes door de wolf opgegeten. Het derde biggetje neemt daarom wraak op de wolf. Tegenwoordig overleven alle biggetjes het verhaal.

Adaptaties

Vooral in Engelstalige landen zijn er veel films en televisieafleveringen gemaakt over het sprookje. In 1933 maakte Walt Disney een kort tekenfilmpje genaamd Three Little Pigs. De biggetjes en de wolf komen sindsdien ook in veel andere Disneyfilms en -series voor. In Nederland en België heten de biggetjes van Walt Disney nu Knir, Knar en Knor en de wolf Midas. Verhalen worden nog steeds gemaakt en gepubliceerd in de Donald Duck, serie De grote boze wolf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_drie_biggetjes&oldid=747921"