De kleine zeemeermin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kleine zeemeermin redt de prins.

De kleine zeemeermin is een sprookje van Hans Christian Andersen. Andersen schreef het sprookje in 1837. Het behoort tot een van zijn bekendste sprookjes. Het sprookje gaat over een zeemeermin die haar leven in zee opgeeft voor een ziel. Moderne versies van het sprookje zijn erg verschillend van het origineel van Andersen. In deze versies wil de zeemeermin geen ziel, maar trouwen met een knappe prins.

Net als veel van Andersens sprookje heeft De kleine zeemeermin zware, religieuze thema's. In moderne versies verdwijnen deze thema's en krijgt het sprookje een vrolijker einde.

Het verhaal is ook verschenen als een Amerikaanse animatiefilm, geproduceerd door Walt Disney Feature Animation in 1989. In 2023 verscheen er een nieuwe versie. Deze film is een zogeheten live-action remake van de animatiefilm uit 1989. Een musicalversie van The Little Mermaid verscheen voor het eerst op Broadway in het najaar van 2007.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De kleine zeemeermin maakt een afspraak met de zeeheks

Er was een kleine zeemeermin die onder de zee leefde. Haar vader was de koning van het onderwaterrijk en zij leefde samen met haar oma en vijf zussen. Haar moeder was overleden. De kleine zeemeermin was de jongste van de zussen. Wanneer een zeemeermin 15 jaar oud is, is mag deze één keer per jaar naar de oppervlakte van het water gaan. Hier kunnen ze de wereld boven het water zien. De kleine zeemeermin is erg geïnteresseerd in de wereld boven het water en luistert naar de verhalen van haar zussen wat zij hebben gezien.

Op een dag wordt de kleine zeemeermin zelf 15 jaar oud en mag naar het oppervlakte gaan. Hierdoor kan zij de wereld boven het water met eigen ogen zien. Op dat moment vaart er een schip voorbij met een knappe prins aan boord. De kleine zeemeermin wordt gelijk verliefd op de prins. Het schip raakt in een zware storm en het schip slaat om. De kleine zeemeermin weet de prins te redden en brengt hem aan land. De prins is bewusteloos en komt pas weer bij als een jonge vrouw komt kijken naar de prins op het strand. De prins denkt hierdoor dat de jonge vrouw hem gered heeft. De kleine zeemeermin realiseert dat hij nooit zal weten dat zij zijn leven heeft gered.

De prins ziet de kleine zeemeermin die inmiddels twee benen heeft.

De kleine zeemeermin gaat weer terug naar de zee. Zij vraagt haar oma of mensen voor altijd leven. De oma antwoord dat mensen veel korter leven dan zeemeerminnen, aangezien een zeemeermin 300 jaar leeft. Toch komen mensen in de hemel als zij sterven en leven daar voor eeuwig. Als een zeemeermin sterft komt deze niet in de hemel, maar verandert in zeeschuim. Dit komt doordat mensen een ziel hebben en zeemeerminnen niet. De kleine zeemeermin wil hierdoor een ziel hebben, zodat ze ook in de hemel komt en de prins kan zien voor altijd. Zij gaat naar een gevaarlijk gedeelte van de oceaan en ontmoet een zeeheks. De heks wil haar drankje geven waardoor haar staart in twee benen veranderd, maar de kleine zeemeermin moet daarvoor haar mooie stem opgeven. De heks waarschuwt dat de zeemeermin nooit meer kan terugkeren naar de zee als zij een mens wordt. Zij zal enkel een ziel krijgen als de prins verliefd op haar wordt en met haar trouwt. De zeemeermin gaat hiermee akkoord en drinkt het drankje. Het voelt alsof er een zwaard door haar maag gaat. Iedere keer als zij loopt om haar benen voelt het alsof zij met messen in haar voeten gestoken wordt. De heks maakt duidelijk dat als de prins iemand anders trouwt, de zeemeermin nog diezelfde dag in zeeschuim zal opgaan (en dus sterft).

De zeemeermin gaat aan land en wordt gevonden door de prins. Deze is overtroffen door haar schoonheid, maar de zeemeermin kan niet praten. De prins houdt ervan om te dansen. Ondanks dat lopen veel pijn doet, danst de zeemeermin toch met de prins. De prins ziet haar als vriend, maar wordt niet verliefd op haar. De prins moet namelijk al met een andere prinses trouwen van zijn ouders. De prins wil deze prinses niet trouwen, aangezien hij ook niet verliefd is op haar. Hij wil trouwen met de jonge vrouw van hij denkt dat zij hem gered heeft tijdens de storm. De prins vraagt de jonge vrouw ten huwelijk en de twee trouwen tijdens een koninklijke bruiloft.

De bruiloft vindt plaats op een schip, waar de kleine zeemeermin ook is uitgenodigd. Het hart van de zeemeermin breekt en denkt aan alles wat ze heeft moet opgeven en hoe ze zal sterven. Op dat moment komt een van haar zussen boven water. Zij heeft haar mooie haren geruild aan met de zeeheks om te weten waar de kleine zeemeermin was. Haar zus geeft haar een dolk (soort van klein zwaard). Zij zegt dat als zij de prins vermoord met de dolk en zijn bloed langs haar voeten laat stromen, zij weer een zeemeermin zal worden. Hierdoor kan ze weer terugkeren naar de zee en haar pijn zal eindigen. De kleine zeemeermin kan dit echter niet doen, aangezien ze te veel van de prins houdt. Ze gooit haarzelf en de dolk over boord. Wanneer ze het water raakt sterft ze en veranderd in zeeschuim. Toch is dit niet het einde van de kleine zeemeermin. Doordat zij haarzelf uit liefde voor een ander heeft opgegeven, krijgt ze een ziel en komt in de hemel terecht.

Achtergrondinformatie

De kleine zeemeermin krijgt een dolk van haar zussen

Inspiratie

Andersen schreef het sprookje in 1837. Oorspronkelijk ging het sprookje niet over zeemeerminnen, maar over geesten. Het verhaal heette oorspronkelijk De dochters van de lucht. Ook deze geesten leefden 300 jaar en hadden geen ziel. In dit verhaal krijgt een van de geesten ook een ziel door de goede daden die ze voor mensheid deed. Het verhaal is vrijwel gelijk aan dat van De kleine zeemeermin. Andersen veranderde geesten later door zeemeerminnen. Hij werd geïnspireerd door de legende van Undine. Undine is ook een zeemeermin die een ziel krijgt door een man te trouwen. Waar de legende van Undine een vrolijk einde heeft, maakte Andersen zijn eigen einde.

Over het einde was overigens veel gedoe nadat het verhaal verscheen. Volgens de Britse schrijfster P.L. Travers (bekend van Mary Poppins) was het einde immoreel en te choquerend voor kinderen.

Verschillende versies

Tegenwoordig wordt het verhaal van De kleine zeemeermin vaak aangepast om het verhaal een vrolijk einde te geven. Belangrijke verschillen zijn:

  • Het verhaal over de ziel wordt volledig weggelaten. In plaats van een ziel wil de zeemeermin alleen de prins trouwen. Ook leven zeemeerminnen net zolang als mensen of wordt dit ook weggelaten.
  • In plaats van het veranderen in zeeschuim zal de zeemeermin een slaaf worden van de zeeheks. In andere versies zal deze haar ziel krijgen als de prins niet verliefd op haar wordt.
  • In veel moderne versies wordt de pijn die de zeemeermin ervaart weggelaten. De zeemeermin voelt geen zwaarden wanneer ze loopt. In plaats daarvan is haar pijn meer geestelijk. Ze heeft geen stem en kan zich niet uiten. Hierdoor kan ze de prins niet verliefd op haar maken.
  • Veel moderne versies hebben een vrolijker einde. De kleine zeemeermin trouwt met de prins en krijgt haar stem terug. Zij leefden nog lang en gelukkig.

Moderne versies laten de religieuze thema's vaak weg. Hierdoor gaat de oorspronkelijke boodschap van het verhaal verloren.

Bewerkingen

Het standbeeld in Brasilia. Het beeld in Kopenhagen ziet er precies zo uit, maar door de auteursrechten kunnen wij geen foto hiervan tonen.

Van het sprookje zijn verschillende kinderboeken, televisieseries en films gemaakt. De bekendste verfilming van het sprookje is De kleine zeemeermin van Disney ui 1989. Deze film verandert ook veel aan het oorspronkelijk verhaal en heeft een vrolijk einde. De film was een groot succes voor Disney. In de jaren voor de film maakte Disney veel matige films en had financiële problemen. Door het succes van de film gaf Disney meer geld uit aan nieuwe projecten. In de jaren erna maakte Disney veel nieuwe succesvolle films. Van deze film zijn ook verschillende attracties, voorstellingen en musicals gemaakt.

In de haven van Kopenhagen staat een standbeeld van de kleine zeemeermin. Dit standbeeld werd ontworpen door Edward Eriksen en staat sinds 1913 in de haven. Het is een van de bekendste monumenten in de stad en trekt veel bezoekers. Het beeld bestaat uit een stapel rotsen waarop de kleine zeemeermin zit kijkend naar de haven. Veel andere steden hebben het standbeeld gekopieerd of hebben eigen standbeelden van de kleine zeemeermin gemaakt. Zo staan er ook standbeelden in Monaco, Seoel, Brasilia, Salt Lake City en Calgary.

In het Sprookjesbos van de Efteling staat er een uitbeelding van het sprookje sinds 1970. Deze uitbeelding bestaat uit een standbeeld van de klein zeemeermin die net uit het water komt. Het standbeeld is ook een fontein en staat stil. Bij het sprookje wordt geen verhaal of muziek gedraaid.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_kleine_zeemeermin&oldid=790598"