Divali

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De godin Lakhsmi die als Sita op de wereld is gekomen.

Divali is een lichtfeest van het Hindoeïsme. Het feest wordt gevierd in oktober of november. Dat is niet altijd dezelfde datum omdat de hindoekalender anders is dan onze christelijke kalender. Het is vanaf 2010 een nationale feestdag. Iedereen viert het, jong en oud, man en vrouw, rijk en arm.

Naam

De naam divali komt van een woord uit het sanskriet, dipavali en dat betekent een rij lichtjes. In Nederland wordt het ook wel het Lichtjesfeest genoemd.

Het verhaal

Het verhaal vindt zijn oorsprong in de mythologie van India. Er zijn meerdere varianten van het verhaal. Een van die verhalen gaat als volgt: Een avatar, dat is een verschijningsvorm, van de god Vishnoe komt op de aarde als de oudste zoon van een koning. Hij wilde dat het land vol met licht was. Een kwade heks wist hem te verbannen naar het oerwoud, samen met zijn vrouw Sita en een halfbroer. Daar wordt Sita ontvoerd door een tienkoppige koning, maar dankzij een apengod weet Ram Sita weer terug te veroveren. Ze komen samen weer thuis en de koning is zo blij dat hij zijn troon aan Ram geeft. Ook de hele bevolking was blij zodat ze allemaal het licht aandeden. Dat waren dia's. Nog steeds wordt dit gevierd met het Divali feest. De godin Lakhsmi die als Sita op de wereld is gekomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Divali&oldid=742025"