Help mee! Maak een account of meld je aan.
Doe mee aan de SuperSchrijfwedstrijd! Klik hier om je aan te melden.
Stem nu op: Operatie Barbarossa, Texel en Platentektoniek

Edvard Munch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edvard Munch in de sneeuw.

Edvard Munch (Løten (Hedmark), 12 december 1863 - Ekely (bij Oslo), 23 januari 1944) was een schilder uit Noorwegen. Hij was het tweede kind in het gezin van dr. Christian Munch (legerarts) en zijn vrouw Laura Catharina. Hij had één oudere zus en na hem kwamen nog een broer en twee zusjes. Hij is vooral bekend van zijn werk De Schreeuw.

Stijl

Zijn soort stijl was expessionisme, daar was hij echt de pionier van, volgens vele mensen. Eerst werd hij beïnvloed door het symbolisme en impressionisme.

"De Schreeuw"

"De Schreeuw" is het bekendste schilderij van Edvard Munch. Het stelt een schreeuwende persoon voor. Op 3 maart 2012 werd bekend dat de enige versie van De Schreeuw geveild was voor 119,5 miljoen dollars. Dat is omgezet ongeveer 107 miljoen euro. Hij schilderde dit nadat hij een keer met zijn vrienden door Oslo en langs de fjorden liep. Toen de zon onderging en de hemel bloedrood kleurde, bleef hij overmand door panische angst staan:

"Ik stond daar, trillend van angst, en ik voelde een grote, oneindige schreeuw door de natuur gaan."

Wat anders een prachtige zonsondergang zou zijn, werd voor Munch getransformeerd in een uitdrukking van pure existentiële angst (een paniekaanval). De spookachtige figuur (mogelijk Munch zelf voorstellend, of zijn zus die was opgenomen in een instelling voor geesteszieken) bedekt zijn oren in een poging om zich hiervoor af te schermen. Munch zou hebben geleden aan een ernstige depressie, die volgens onderzoekers de angst en afschuw die hij overbracht in zijn kunst enigszins zou verklaren.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edvard_Munch&oldid=600207"