Energietransitie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, steenkool) naar duurzame energiebronnen (zon, wind).

Het klimaat verandert wereldwijd. Ook in Nederland is de gemiddelde temperatuur de afgelopen eeuw gestegen. De hoeveelheid regen is toegenomen en zeer warme dagen komen vaker voor. Met de zogeheten “klimaatdoelen van Parijs” (2015) wordt geprobeerd verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Daarvoor moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op energiebronnen als zon en wind. Een (ontwerp-)Klimaatakkoord werd 21 december 2018 door Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, aan het kabinet gepresenteerd en legt de maatregelen voor deze energietransitie vast. Het doel van het Klimaatakkoord is een vermindering van broeikasgassen met 49% in 2030 en met 95-100% in 2050. De maatregelen in het Klimaatakkoord kunnen, door het verdwijnen van de fossiele bronnen, winst opleveren voor gezondheid, veiligheid en natuur (Bron: RIVM).

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Energietransitie&oldid=733973"