Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Erik Scherder

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Eric Scherder)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetenschapper
Erik Scherder (2017).jpg
Erik Scheffer in 2017
Persoonlijke info
Volledige naam Erik Johan Anton (Erik) Scherder
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 1 december 1951
Geboorteplaats Amsterdam
Geboorteland Nederland
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Bekend van
Vakgebied neuro-psychologie
Actief Vrije Universiteit in Amsterdam (VU)
Bekend van TV programma's over werking hersenen
Portaal Portal.svg Wetenschap

Professor Dr. Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuro-psychologie. Als wetenschapper werkt hij bij de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU).

Hij werkte ook als hoogleraar Bewegings-wetenschappen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Op 24 september 2021 ontving hij een eredoctoraat aan de Open Universiteit Heerlen.

Opleiding en werk

Erik Scherder ging eind jaren zeventig naar de opleiding tot fysiotherapeut. Daarna werkte hij in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Vervolgens ging hij naar de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik Scherder promoveerde in 1995 bij neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab.

In 2002 werd Scherder bijzonder hoogleraar (professor). Na een paar jaar in Groningen gewerkt te hebben ging hij terug naar Amsterdam waar hij leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie van de VU.

Hersen-professor op TV

Vanaf 2015 verscheen Erik Scherder regelmatig op TV in het programma De Wereld Draait Door (DWDD), waar hij op zijn eigen kenmerkende wijze mini-colleges (lessen) geeft over de werking van de hersenen. Meestal heeft hij een model van het brein bij de hand om duidelijk te maken waar in de hersenen hetgene gebeurt wat hij aan het uitleggen is.

Erik Scherder is een groot voorstander van bewegen in de klas en meer muziek in het onderwijs omdat beide helpen bij het beter leren.

Verschenen werk

  • In 2014 verscheen zijn eerste boek Laat je hersenen niet zitten, dat beschrijft hoe belangrijk beweging is voor de hersenen.
  • In 2016 verscheen zijn boek Singing in the brain, over wat muziek doet voor onze hersenen.
  • In 2019 kwam het op kinderen gerichte boek Professor S. en de Verslaafde Koning, met Fred Diks en Mariella van de Beek.
  • In 2020 het kinderboek Professor S. en de gestolen breinbril, met Fred Diks en Mariella van de Beek.
  • Ook in 2020 het boek Hart voor je Brein , met Leonard Hofstra.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Erik_Scherder&oldid=721003"