Eva (molen)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Eva is een koren- en pelmolen in het Groningse Usquert.

De huidige molen werd in 1891 gebouwd door molenmaker Chr. Bremer te Middelstum, in opdracht van K. E. Welt. De nieuwe molen verving de voor S. L. Welt in 1818 gebouwde molen. Voor 1818 stond deze molen als watermolen ten noorden van Bedum, aan het Boterdiep.

Op 29 december 1890 brandde de molen af en met uitzondering van het stenen onderstuk ging alles verloren. Molenaar Welt bracht samen met de heer Büchli en andere molenaars en molenmakers een bezoek aan een tentoonstelling in Schönebeck aan de Elbe in Duitsland waar o.a. de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van graanmalen en molens konden worden bekeken. Het gevolg hiervan was, dat men besloot de nieuw te bouwen "Eva" uit te rusten met zelfzwichting en zelfkruiing (windroos). In 1953 werd de molen door de gemeente Usquert, na vele onderhandelingen, voor fl. 3500,- aangekocht van de erven J. Dusseldorp en werd opdracht gegeven om de molen te herstellen, hetgeen tussen 1953 en 1956 plaats vond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eva_(molen)&oldid=557080"