Evenwicht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balans

Evenwicht is hetzelfde als in balans houden. Het woord balans komt van een soort weegschaal dat eruit ziet als een wip. Een koorddanser houdt zichzelf in evenwicht door zijn of haar armen gespreid te houden of een lange stok te gebruiken. Hierin kun je dus ook een wip zien.

Een balans (zie afbeelding) is in evenwicht als de wijzer bovenin precies in het midden staat. Dit betekent dat beide schaaltjes even zwaar moeten zijn. Doe je in het ene schaaltje bijvoorbeeld suiker, dan kun je in het andere schaaltje gewichtjes leggen die samen aangeven hoe zwaar de hoeveelheid suiker is. Op elk gewichtje staat een waarde (gram) die je bij elkaar kun optellen. Is er een balans, dan is er evenveel gewicht in elk schaaltje. Er is dus een evenwicht.

De balans zelf lijkt op de koorddanser met twee gespreide armen. Het kantelpunt zit precies in het midden van beide armen.

Kinderen op een ouderwetse wip

Je zou een wip in de speeltuin dus kunnen gebruiken om te kijken of twee kinderen even zwaar zijn. Zou aan de ene kant een volwassene op het 'stoeltje' gaan zitten, dan moeten er aan de andere kant meerdere kinderen op het 'stoeltje' gaan zitten om de wip in balans (evenwicht) te krijgen. Beide kanten zijn dan even zwaar belast.

Wat op de zwart-wit foto opvalt is dat het kleine meisje links toch het grotere meisje rechts omhoog krijgt (de wip is dus niet in evenwicht). Het linkse meisje zit helemaal op het uiteinde, en het rechtse meisje meer naar het kantelpunt in het midden van de wip. Blijkbaar heeft de afstand waar je zit ten opzichte van het kantelpunt invloed op het evenwicht. Hoe dat zit kun je lezen bij het artikel moment.

Koorddanser houdt zichzelf in evenwicht met een lange stok
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Evenwicht&oldid=852693"