Fabiola van België

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Fabiola de Mora y Aragón)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fabiola of Belgium 1969.jpg

Gravin Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón (Madrid, 11 juni 1928 - Laken, 5 december 2014) was de vrouw van Boudewijn I van België. Ze was tot haar dood, ondanks het overlijden van haar man, nog steeds koningin van België.

Jeugd

Fabiola werd als derde van zeven kinderen geboren in Madrid. Haar ouders waren Don Gonzalo de Mora y Fernández Riera del Olmo (1887-1957), markies van Casa Riera en graaf van Mora, en Doña Blanca de Aragón y Carrillo de Albornóz Barroeta-Aldamar y Elío (1892-1981). Haar doopmeter was Victoria Eugénie van Battenberg. Haar familie had goede banden met Francisco Franco, een dictator. Later, toen ze getrouwd was met Boudewijn, bracht ze hem nog geregeld bezoekjes.

Haar oudere broer Jaime de Mora y Aragón stond, in tegenstelling tot haarzelf, bekend als een playboy. Hij was ook een acteur.

Huwelijk

Boudewijn leerde ze in Lourdes kennen, na een bemiddeling met hulpbisschop Suenes. Op 16 september 1960 wordt de verloving officieel aangekondigd.

Ze trouwden op 15 december 1960 in Brussel. Hun burgerlijk huwelijk was in de Troonzaal van het koninklijk paleis, hun kerkelijk in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Haar getuigen waren:

  • Haar broer, de Markies van Casa Riera
  • Graaf Alejandro de Mora
  • De Graaf van Barcelona

Kinderloos

Fabiola is 5 keer zwanger geweest, maar ze kwamen steeds uit op een miskraam. Dit vonden ze erg jammer, want ze hielden veel van kinderen.

De koning sterft

Als Boudewijn in 1993 sterft aan een hartaanval in hun Spaanse villa "Astrida", is ze zeer verdrietig. Op zijn begrafenis draagt ze wit. Sindsdien woonde ze op het Kasteel van Stuyvenberg.

Doodsbedreigingen

In 2009 werd ze met de dood bedreigt. Uiteindelijk vermoordde niemand haar, maar ze zwaaide wel met een appel (een verwijzing naar Willem Tell). Dit gebeurde op 21 juli. Het jaar nadien werd ze opnieuw bedreigt, met een dreigbrief. Op 21 juli zouden ze een aanslag op haar plegen. De veiligheidsdiensten vroegen om geen grapjes meer uit te halen. Uiteindelijk werd de aanslag, weer, niet gepleegd. Op 5 december 2014, nadat een ouderdomsziekte haat botten had verzwakt, stierf koningin Fabiola.

Weetjes

  • Fabiola en Paola konden het nooit goed met elkaar vinden.
  • Oorspronkelijk dacht Fabiola er aan om in een klooster te gaan.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fabiola_van_België&oldid=683830"