Ferdinand I van Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferdinand I Karel Leopold Jozef Frans Marcellinus van Oostenrijk.

Ferdinand Karel Leopold Jozef Frans Marcellinus (geboren te Wenen, 19 april 1793 - gestorven in Praag, 29 juni 1875) was onder de naam Ferdinand I de tweede keizer van Oostenrijk en onder de naam Ferdinand V de 53ste koning van Hongarije. Hij was keizer en koning van 1835 tot 1848. Ferdinands bijnaam was Ferdinand de Goeiige, wat eigenlijk betekende dat ze hem een beetje dom vonden.

Ferdinand I was het tweede kind van Frans I van Oostenrijk en Maria Theresia van Bourbon-Sicilië. Ferdinand had als kind een slechte gezondheid. Hij had vaak last van epileptische aanvallen en ook was er twijfel over zijn gezondheid geestelijk. In 1835 volgde hij zijn vader op. Dat dat gebeurde kwam vooral doordat Klemens von Metternich, de kanselier van Oostenrijk, dan zelf veel machtiger zou worden, en dat wilde die wel graag. Ferdinand kon door zijn zwakke gezondheid het land niet zelf besturen. Dat werd gedaan door de Geheime Staatsconferentie. De Geheime Staatsconferentie bestond uit Klemens von Metternich, Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky, Frans Karel van Oostenrijk en Lodewijk van Oostenrijk. Toen er in 1848 een revolutie uitbrak in Oostenrijk, moest de Geheime Staatsconferentie vluchten. Hierdoor kon Ferdinand het land niet zelf besturen en vluchtte uiteindelijk ook. In Olomouc deed hij afstand van de troon en zijn neef Frans Jozef I werd keizer.


 
Keizers van Oostenrijk

Frans I (1804-1835) · Ferdinand I (1835-1848) · Frans Jozef I (1848-1916) · Karel I (1916-1918) · Einde van het Keizerrijk Oostenrijk (1919)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferdinand_I_van_Oostenrijk&oldid=687670"