Frédéric Chopin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frédéric Chopin
Chopin, by Wodzinska.JPG
Frédéric Chopin
Persoonlijke informatie
Volledige naam Fryderyk Franciszek Chopin
Bijnaam
Land
Geboortedatum 1 maart of 22 februari 1810
Geboorteplaats Żelazowa Wola
Overleden 17 oktober 1849
Overleden te Parijs
Gehuwd met /
relatie
relatie met George Sand (Aurore Dudevant)
Carrière
Beroep Componist
Bekend van
Actief
Genre(s) Romantiek
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Frédéric François Chopin (spreekt uit: Sjohpen) of op z'n Pools Fryderyk Franciszek Chopin (geboren in Żelazowa Wola, Hertogdom Warschau, 1 maart of 22 februari 1810 – gestorven in Parijs, 17 oktober 1849) was een componist en pianist uit Polen die wordt gezien als de grootste musicus die Polen ooit heeft gekend en een van de belangrijkste componisten in de romantiek, een stijl in de klassieke muziek. Hij werd geboren in het Hertogdom Warschau in de tijd van Napoleon I van Frankrijk. Zijn moeder was Pools en zijn vader een gevluchte Fransman.

Leven

Chopins vader heette Nicolas Chopin en was naar Polen gegaan toen hij zestien was. Hij trouwde daar met Justyna Krzyżanowska. Zij kreeg een kind: Fryderyk Chopin (ook wel Szopen). Fryderyk hield erg van Polen, en hij was er ook nooit weggegaan als er geen opstand was uitgebroken. Polen hoorde in die tijd namelijk voor een groot deel bij Rusland, en de Polen wilden dat niet meer. Chopin vluchtte naar Parijs, hij was toen eenentwintig. Hij verfranste zijn voornaam, en toe heette hij Frédéric. Chopin gaf niet veel concerten maar verdiende toch erg veel geld. Hij componeerde veel en gaf ook pianoles. Nadat hij een aantal mislukte relaties had met Poolse vrouwen kreeg hij een relatie met George Sand. Haar echte naam was Aurore Dudevant en hun relatie heeft tien jaar geduurd. Daarna verslechterde Chopins gezondheid die toch al niet goed was. Hij stierf uiteindelijk op 39-jarige leeftijd in 1849. Wat hij naliet, was van enorme betekenis voor de klassieke muziek die daarna nog kwam. Hij is begraven op de beroemde begraafplaats Père-Lachaise. Zijn hart trouwens niet. Dat is ingemetseld in de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau. Veel van zijn stukken die nog nooit aan publiek waren vertoond werden meegenomen door zijn zus. Maar bij een brand zijn die stukken verloren gegaan.

Pianostijl

Zijn eerste stukken componeerde Chopin al op z'n zevende. Op z'n achtste trad hij voor het eerst op. Hij heeft in veel stukken de Poolse muziek en "westerse" muziek gemengd. Hij componeerde duidelijk Poolse mazurka's (een soort dansen) maar ook nocturnes, walsen en andere stukken. Hij moet de piano heel zacht hebben bespeeld, als je naar z'n stukken kijkt. Hij improviseerde heel veel, en daar kwamen wonderbaarlijk goede stukken uit. Hij heeft veel componisten na hem, waaronder Sergej Rachmaninov, geïnspireerd.

Galerij

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frédéric_Chopin&oldid=819491"