Frida Kahlo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frida Kahlo
Frida Kahlo, by Guillermo Kahlo.jpg
Frida Kahlo, 1932 (Guillermo Kahlo)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón
Bijnaam
Land Mexico (land) Mexico
Geboortedatum 6 juli 1907
Geboorteplaats Coyoacán
Overleden 13 juli 1954
Overleden te Coyoacán
Gehuwd met /
relatie
Op 21 augustus 1929 trouwde ze met de 21 jaar oudere Diego Rivera
Carrière
Beroep Kunstschilder
Bekend van Zwaar leven mede door twee ongelukken
Actief 1925-1954
Genre(s) portret, zelfportret
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/43245
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Frida Kahlo (Coyoacán, 6 juli 1907 – aldaar, 13 juli 1954) is een beroemde kunstenares uit Mexico. Kahlo is een vertegenwoordiger van het surrealisme, een kunststroming geïnspireerd door de ideeën van Sigmund Freud.

Kahlo groeide op in Coyoacán, tegenwoordig een wijk in Mexico-Stad. Vooral haar moeder was streng katholiek, iets waar Frida zich al op vrij jonge leeftijd zich tegen afzette. Deze rebelsheid zou ze haar levenlamg houden. Op haar zesde kreeg ze polio (kinderverlamming) en is een poos aan bed gekluisterd. Zonder veel te kunnen doen, ontwikkeld ze een levendige fantasie. Als kind wilde ze arts worden, maar op haar achttiende raakte ze zwaargewond door een tram die de bus aanreed waarin zij samen met haar toenmalige vriend zat. Een ijzeren stang doorboord haar lichaam. Haar vriend weet deze stang te verwijderen en hij zorgt dat ze in het ziekenhuis wordt opgenomen. Na een lange en eenzame revalidatie mag ze naar huis. Opnieuw aan bed gekluisterd en nog eenzamer gaat ze schilderen. Haar moeder plaatst er spiegels zodat ze zelfportretten kan maken. De kunst en haar fantasie was voor haar een uitlaatklep en heeft haar geholpen tijdens haar leven. Ze komt na lange tijd weer op de been en raakt bevriend met een groep communistische mensen. Daar leert ze de dan al zeer beroemde muurschilder Diegi Rivera kennen.

Op 21 augustus 1929 trouwde ze met de 21 jaar oudere Diego, eveneens communist.

Kahlo staat bekend als een feministische kunstenares. Haar schilderijen behandelden ook zaken zoals miskramen, abortus, geboorte en de borstvoeding: zaken die in de kunst weinig aan bod kwamen. Kahlo zag het als haar opdracht om ook het leven van een vrouw over het voetlicht te brengen.                                  

Galerij 

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frida_Kahlo&oldid=761428"