Gebit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gebit is het geheel van harde, kalkachtige structuren in de mond van mensen en veel dieren. Het gebit dient vooral om voedsel fijn te malen (kauwen) voordat dit wordt doorgeslikt.

Het menselijk gebit bestaat uit:

Een volwassen gebit heeft 32 tanden : 16 bovenaan en 16 onderaan. Het gebit bestaat in totaal uit : 8 snijtanden, 4 hoektanden, 16 kiezen en 4 wijsheidstanden. Een volwassen gebit noemt men ook het blijvend gebit.

Een klein kind dat nog moet wisselen en dus een melkgebit heeft, heeft 20 tanden.


Hoe verzorg ik mijn gebit ?

Het gebit moet minstens 2 keer per dag gepoetst worden (drie keer mag ook). 's Avonds is het belangrijkst. Als je dit niet doet, dan kunnen de bacteriën, de suikers, zuren... je gebit aantasten. Na het tanden poetsen moet je nog flossen met flosdraad en spoelen met tandspoeling.

Tanden poetsen doe je zo : Spoel eerst je mond met water, dan poets je de tanden met je tandenborstel en daarop een beetje tandpasta. Je moet minstens 2 minuten de tanden poetsen en zorg dat je over elke tand bent gegaan.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebit&oldid=478173"