Gebruiker:DeGroteEmojii/Tutorial/5

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenwerken

  • Samenwerken op een wiki
Stap9.gif

Op wiki's zoals Wikikids moet je vaak samenwerken. Dat kan zijn met mensen die je kent, of mensen die je niet kent. Met mensen die je aardig vindt, of mensen die je niet aardig vindt.

Voorbeelden van samenwerken is als je een groots artikel maakt en daarbij hulp nodig hebt van een ervaren iemand. Samenwerken is nog niet alleen handig, maar ook gezellig: je leert elkaar kennen. Veel artikelen die erg mooi zijn, zijn zo geschreven! Je vertelt elkaar wat je naam is en hoe oud je bent. Maar we geven je een tip: Vertel NOOIT je huisadres of telefoonnummer. Er zijn mensen op het internet genaamd pedofielen. Deze zijn er op uit om rare dingen met kinderen te doen. Dan doen ze op sites als deze alsof zij ook kinderen zijn. Let altijd op voor hen!

  • Conflicten

Altijd zul je wel bij het samenwerken een probleem hebben. Of het nou een klein probleem is, of een meningsverschil. Als er zo een conflict begint, ga dan vooral elkaar niet uitschelden en/of aanvallen. Aanvallen of persoonlijke aanval (ook wel PA) betekent dat je iemand dingen zegt die beledigend en ook wel persoonlijk zijn. Uitschelden en aanvallen is deel van vandalisme en dan krijg je een blokkade, je ziet in een van de delen van deze cursus wat dat is.

Koel eerst af en eet desnoods even lekkere dingen, zoals melk en koekjes. Ga er ook niet over inzitten, want internet is tenslotte internet, dus ontspan je. De volgende dag, of een paar uur na het gebeuren, mail je een moderator of die wil kijken of hij dingen wil oplossen. Je vertelt dan ook jouw kant van het verhaal.

Maar soms, klikt het gewoon niet tussen 2 personen. Vermijd elkaar dan gewoon. Ga niet op dingen van de ander in, dan zul je zien dat die ander ook niet op dingen van jou ingaat.

Je las net over moderators, of moderatoren. Maar wie zijn dat nu eigenlijk en wat doen ze? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over moderators!

Meer over moderators

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:DeGroteEmojii/Tutorial/5&oldid=595314"