Gideon Sundback

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1904 deed Gideon Sundback zijn broek nog dicht met knopen. Gideon was een Zweed van 24 jaar. Zijn ouders waren rijke boeren. Ze hadden een grote boerderij en veel grond. Hun zoon wilde echter geen boer worden. Op school was hij een slimme jongen. Hij was klaar om planner en ontwerper in een bedrijf te worden. In 1905 waagde de jonge man zijn kansen in Amerika. Want daar waren al meer bedrijven.

Waar heeft hij allemaal gewerkt?

Amerika

In Amerika ging hij werken bij een groot bedrijf. Dat maakte onderdelen voor stroom-fabrieken. Op een dag vroeg een ander klein bedrijfje zijn hulp.
De naam van dat bedrijfje was 'Haak en Oog'.
Het maakte haken en ogen voor kledij. Het bedrijf wilde een nieuwe sluiting maken. Je zou ze moeten kunnen dichttrekken. Dat wilde maar niet lukken met haken en ogen. De sluiting sprong altijd open.

Elvira

Gideon ging eerst praten met de baas van het fabriekje. Die had net zijn dochter Elvira op bezoek. Gideon werd verliefd op Elvira. In 1906 ging hij voor 'Haak en Oog' werken. Wat later trouwde hij met Elvira. Gideon werkte verder aan een goede sluiting. Het wilde echter niet lukken. Het bedrijfje ging sterk achteruit. Op een dag waren er nog maar 2 mensen in dienst. Dat waren Gideon en een helper. Het ongeluk sloeg toe. Elvira stierf bij de geboorte van hun kind.

Werk

Gideon was kapot van verdriet. Hij ging nog harder op zoek naar een goede sluiting. Hij begon helemaal opnieuw. En plots zag hij de oplossing. Hij maakte metalen tandjes aan beide zijden van een lint. Die tandjes haakten in elkaar. Gideon maakte een heel fijn toestel om de tandjes te maken. In 1914 kregen de tandjes een heel eigen vorm. Ze waren een beetje hol van binnen. De echte rits was geboren. De oorlog bracht geluk voor Gideon. Het Amerikaanse leger begon tassen met een rits te gebruiken. Nadien kozen ook fabrieken van kleding voor de rits. Het was immers gemakkelijk. Gideon Sundback trouwde in 1916 voor de tweede keer. Hij kreeg nog 4 kinderen. Hij stierf in 1954.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gideon_Sundback&oldid=641001"