Groei van bedektzadigen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De plantengroei van bedektzadigen verloopt anders dan andere soorten planten.

Bedektzadigen

Een bedektzadige plant wordt ook wel een bloemplant genoemd. De naam zegt het al: het is een plant waarbij de zaadjes bedekt groeien, dus verstopt in de vrucht van de bloem. Het tegenovergestelde van een bedektzadige plant is een naaktzadige plant. De zaadjes van een naaktzadige plant groeien dus zonder een vrucht er omheen: ze groeien 'naakt'.

Bedektzadige: de zaadjes groeien in de vrucht. De appel is de vrucht.
Naaktzadige: de zaadjes liggen op de schubben van de dennenappels.

De bekektzadigen vallen samen met de naaktzadigen onder de hoofdgroep zaadplanten. Doordat deze planten een uitgebreid wortelstelsel hebben dat water en voedingsstoffen kan vervoeren, zijn deze planten het best aangepast aan een droog landleven. De wortels trekken namelijk water en voedingsstoffen uit de grond.

Zaad

Een zaadje groeit bij een bedektzadige plant in de vrucht. Door bevruchting groeit er een buisje naar de vrucht, waardoor het bevruchte zaadje in de vrucht terecht komt en daar steeds verder kan gaan groeien. In het zaadje zit al een klein plantje verstopt. Dit kleine plantje wordt ook wel een embryonaal plantje genoemd. Het plantje heeft al een hele kleine wortel, een stengel en één of twee bladeren. Het bevat ook reservevoedsel voor de kieming.

Kiemen

Bij het kiemen van een zaadje begint een nieuwe levensfase van de plant. Er vindt alleen kieming plaats als alle omstandigheden zo goed zijn dat de plant kan gaan groeien. Een plant kan alleen groeien als er aan de volgende groeivoorwaarden wordt voldaan: er is genoeg...

  • Licht
  • Koolstofdioxide
  • Zuurstof
  • Water
  • Voedingszouden
  • Warmte

Als een van deze bovenstaande niet aanwezig is in de omgeving van de groeiende plant, zal de plant niet uitgroeien tot een gezonde plant: de plant zal sterven.

Als wij planten zelf laten groeien, kunnen wij ervoor zorgen dat al deze groeivoorwaarden aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door planten in kassen te laten groeien, waar alle groeivoorwaarden voldoende aanwezig zijn. Maar in de natuur is dit soms lastig.

Aan het eind van de kieming heeft het bedektzadige plantje zich ontwikkeld tot een plantje met een volgroeide wortel, stengel en bladeren.

Op de afbeelding zie je een kiemingsproces van een zaadje onder de grond. Dit zaadje kan onder de grond terecht zijn gekomen doordat het is verspreid door bijvoorbeeld de wind of door een dier.

Kiemingsproces van een boon

Hoe groeit de plant verder?

Na de kieming van de plant groeit de plant verder. Andere organen van de plant gaan zich ontwikkelen. Enkele voorbeelden van organen van een bedektzadige die zich gaan ontwikkelen:

  • Steunblaadjes
  • Schutblaadjes
  • Bloemen
  • Vruchten (met de zaden erin)

Als de bedektzadige plant volwassen is dan zijn alle organen aanwezig. Als deze volwassen bedektzadige plant dan bestoven wordt door een andere soortgenoot, kunnen de zaadjes in de vrucht van deze bedektzadige weer gaan uitgroeien tot een nieuwe bedektzadige!

Bronnen

Burnie, D. (2003). Planten - De fascinerende wereld van planten - hun structuur, verscheidenheid en natuurlijke historie. Amsterdam: Uitgeverij Memphis Belle.

Kersbergen, C., & Haarhuis, A. (2013). NatuurOnderwijs Inzichtelijk. Bussum: Coutinho.

Stewart, M. (2009). Vertel eens... Hoe groeien planten? Etten-Leur: Ars Scribendi.

Toorop, P. (2002, maart 4). Kieming en opslag van zaden. Opgehaald van Nemo Kennislink: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kieming-en-opslag-van-zaden/

van Dingenen, J. (2014). 8. Bedektzadigen of bloemplanten. Opgehaald van Over evolutie e.d.: http://www.van-dingenen-over-planten.nl/81.%20Evolutie%20van%20landplanten%20VIII.html

Waldron, M. (2015). Planten - basisboek science. Etten-Leur: Ars Scribendi bv.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groei_van_bedektzadigen&oldid=767250"