Georg Friedrich Händel

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Händel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georg Friedrich Händel
George Frideric Handel by Balthasar Denner.jpg
Georg Friedrich Händel
Persoonlijke informatie
Volledige naam Georg Friedric Händel
Bijnaam
Land Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1430-1806).svg Heilige Roomse Rijk
Geboortedatum 23 februari 1685
Geboorteplaats Halle an der Saale
Overleden 14 april 1759
Overleden te Londen
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Componist
Bekend van
Actief
Genre(s) Barokmuziek
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Georg Friedric Händel werd geboren in Halle an der Saale (Duitsland) in 1685 en stierf in Londen in 1759. Hij was een componist uit de tijd van de Barok. In die tijd hadden de belangrijke mensen allemaal pruiken op. Hij is een tijdgenoot van Bach en heeft 610 muziekstukken gecomponeerd, met daaronder opera's, cantato's en oratoria. Händel was al tijdens zijn leven een beroemdheid en heeft een fortuin verdiend aan zijn muziek. Hij heeft echter veel van zijn geld en spullen geschonken aan familie, vrienden en goede doelen. In 1751 werd Händel blind aan één oog en in 1753 was hij blind aan beide ogen. Desondanks bleef Händel orgel spelen en orkesten dirigeren. Hij is het bekendst geworden door zijn muziekstuk "The Messiah".

The Messiah

In 1741 componeerde Händel "The Messiah" en het werd in 1742 voor het eerst uitgevoerd. Het stuk duurt bijna 2,5 uur en wordt vooral voorafgaand aan Kerstmis uitgevoerd. Dat komt omdat het over Jezus Christus. Christus is immers Grieks voor Messias. In het hele stuk wordt letterlijke teksten uit de Bijbel gebruikt. Het begint met alle voorspellingen die in het Oude Testament zijn gedaan over Jezus. Die worden bezongen. Dan komt een gedeelte over de geboorte van Jezus Christus en daarna iets over het optreden, lijden en sterven van Jezus. Het laatste deel gaat over de wederkomst van Jezus. Het meest bekend is het gedeelte waarin "Hallelujah" (Zeg dank aan God) wordt gezongen. Het wordt zeer uitbundig gezongen met trompetten om het enthousiasme kracht bij te zetten. Dit gedeelte wordt nog wel gebruikt in bepaalde televisieseries om iets uitbundigs aan te geven.

video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Georg_Friedrich_Händel&oldid=819504"