Haven van Antwerpen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht op het Delwaidedok.jpg

De haven van Antwerpen is de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa na Rotterdam. In 2006 werd er 167 miljoen ton goederen geladen en/of gelost, in de Haven van Rotterdam werd er 377 miljoen ton geladen en/of gelost.De haven is verbonden met de Noordzee via de Westerschelde. De haven van Antwerpen speelt een belangrijke rol in de internationale handel. Ze is diep in het binnenland gelegen waardoor de af te leggen afstanden voor spoor- of wegvervoer opmerkelijk verminderen. Dit speelt in het voordeel van het containervervoer, dat veel gebruik maakt van deze transportmogelijkheden. Het containervervoer is vanaf de jaren ’70 sterk toegenomen. Eenheidsladingen zijn nu eenmaal makkelijker te vervoeren en eenvoudiger te behandelen. Niet alleen de traditionele producten, zoals textiel en elektronica, worden per container vervoerd maar ook vruchten, luxe-auto’s en andere nieuwe producten verschijnen op de containermarkt.

Containerterminals in Antwerpen

In de haven van Antwerpen merken we een ononderbroken groei van het containervervoer. Deze snelle groei zorgde voor een aanpassing van de haven. Er kwamen meer containerterminals die steeds moderner werden om de eenheidsladingen op een snelle en efficiënte manier te behandelen. De eerste terminals, waaronder het Delwaidedok, bevonden zich achter de sluizen op de rechteroever van de Schelde. Later is men ook vóór de sluizen terminals gaan bouwen, zodat heel wat vaartijd gewonnen werd. De Noordzeeterminal is hier een voorbeeld van. Als laatste is op de linkeroever van de Schelde een nieuwe terminal gebouwd: het Deurganckdok.

Enkele cijfers

Begin 2006 was er een groei van bijna 10% vergeleken met dezelfde periode in 2005. Met de bouw van het nieuwe Deurganckdok kan de haven van Antwerpen zijn sterke positie in de wereldhandel behouden en haar positie als containerhaven verstevigen.

Wanneer in het dok alle terminals operationeel zullen zijn, zullen er jaarlijks 7 miljoen TEU behandeld worden. Dit is een enorme capaciteit aangezien in 2005 er 6.5 miljoen TEU in de hele haven behandeld werden,wat meer dan een verdubbeling is. De bouw van het Deurganckdok zorgt niet alleen voor een groei wat betreft het aantal containers, maar speelt eveneens een belangrijke economische rol op het gebied van de tewerkstelling. Wanneer de twee terminals van het dok volledig in gebruik zullen zijn, zal het Deurganckdok ongeveer 3000 personen kunnen tewerkstellen. Tijdens de aanleg alleen al, werkten er dagelijks een 300 tal mensen aan het dok, dit gedurende vijf jaar. Het Delwaidedok is ook helemaal vernieuwd en aangepast aan de nieuwste generatie containerschepen. Deze nieuwe schepen worden alsmaar groter. Containerschepen van 300m lang en een capaciteit van meer dan 8000 TEU zijn geen uitzonderingen meer. Door de bouw van het Deurganckdok en de vernieuwing van het Delwaidedok, zullen ook deze reuzen behandeld kunnen worden in de haven van Antwerpen.

Dokken

Dit zijn enkele namen van de vele dokken die er zijn in de haven van Antwerpen. Een dok is een......

Sluizen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haven_van_Antwerpen&oldid=649498"