Hoger beroepsonderwijs

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hbo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

HBO staat voor hoger beroepsonderwijs.

Nederland

In Nederland wordt de HBO-opleiding verzorgt door hoge scholen, ze duren meestal 4 jaar. 1 jaar om voor te bereiden en 3 jaren om te slagen. In principe bij de HBO moet je op het voortgezet onderwijs HAVO, VWO of MBO niveau 4 hebben gehaald, bij sommige hogescholen telt deze regel niet vanaf je 21ste. Met een onderzoek kan je toch nog op school komen. In Nederland heb je bij deze opleiding een half jaar stage. Na een HBO opleiding kan je een master-opleiding doen aan de universiteit, zijn er wel speciale regels voor.

België

In België noemen ze sinds 2009 het HBO het HBO5, omdat het overeenkomt met het Europees onderwijsniveau 5. In Nederland staat het gelijk aan niveau 6. In het Vlaamse HBO5 komen de volgende opleidingen voor:

Het HBO vindt plaats in:

Nieuws

Dit onderwerp kwam op 18 maart 2013 in Nederland in het nieuws. Fabrieken willen liever mensen die het HBO hebben gehaald, omdat ze hoogopgeleid zijn. Dat bleek uit onderzoek van RTL4.

Open dagen

Jaarlijks zijn er open dagen, dat is handig voor een keuze van een school.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoger_beroepsonderwijs&oldid=644483"