Hepatitis B

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Hepatitis B is een besmettelijke virus die een leverontsteking kan veroorzaken. Bij sommige mensen blijft het virus bestaan en dat kan over gaan op chronische hepatitis B of op langere termijn kan het er voor zorgen dat je leverkanker krijgt.

Besmetting en voorkomen

Je kan hepatitis B op lopen door bloed, naalden, sperma of vaginale vocht wat besmet is met hepatitis B. Het kan ook komen door onveilige seks. Je kan het ook bij je geboorte op gelopen hebben, doordat je moeder besmet is met hepatitis B. Het is namelijk overdraagbaar van moeder op kind. In vergelijking met hepatitis A is hepatitis B net zo overdraagbaar door sociaal contact. Je kan het dus ook oplopen door hoesten, niezen of zoenen of door uit hetzelfde glas te drinken als een besmet persoon. Als je wondje hebt en dit komt in contact met besmet bloed, kun je ook besmet raken.

Hepatitis B is goed te behandelen met medicijnen, maar meestal geneest het vanzelf.

Vaccinatie

Sommige doelgroepen lopen een verhoogd risico om hepatitis B op te lopen door hun werk of om andere redenen. Die mensen kunnen voor hun veiligheid kiezen om zich te beschermen tegen hepatitis B met een vaccinatie. Je moet dan 3 prikken halen. De eerste krijg je één keer. Dan krijg je een maand later de tweede en dan 6 maanden later de laatste. Je moet dan bloedprikken om te kijken hoe je beschermt bent. Vaak zorgen deze drie prikken ervoor dat je levenslang beschermt bent.

Mensen die voor hun beroep ingeënt worden, werken vaak in de zorg of komen vaak in aanraking met lichaamsvocht. Kinderen die in of na 2011 zijn geboren hebben al een vaccinatie gehad tegen hepatitis B, want het is in 2011 op genomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hepatitis_B&oldid=732270"