Holifeest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De god Vishnoe verscheurt als een leeuwmens de gemene koning Hiranjakasup

Het Holifeestis een feest uit het hindoeïsme waarin het goede het kwade overwint. Het is een feest dat in de lente wordt gevierd en waarbij de gelovigen kleurpoeder naar elkaar gooien. De bedoeling is dat je je zonden daarmee beëindigt. Tevens staan de verschillende kleuren voor de bloei in de natuur, want in deze tijd begint de lente. Het feest begint nadat een vreugdevuur is gemaakt. Het feest is gebaseerd op een eeuwenoude mythe uit de hindoestaanse traditie. Het gaat over de koning, zijn zoon en de heks Holika.

Het verhaal

Eens leefde er een gemene koning. Hij heette Hiranjakasup. Hij vond zichzelf belangrijker dan de goden. Hij had een zoon Prahalad die echter de god Vishnou aanbad. Dat vond de koning verschrikkelijk. Daarom wilde hij zijn zoon doden. Dat wilde maar niet lukken, want die werd beschermd door de god Vishnou. Hij probeerde hem van de rotsen te gooien, dood te laten steken met een speer en ga zo maar door. Omdat het maar niet wilde lukken, kwam de gemene heks Holika naar de koning om te helpen. Ze stelde voor om haar samen met Prahalad samen op de brandstapel te zetten. Wat Prahalad niet zou weten, is dat de heks een onbrandbaar kleed aan zou doen. Toen in diezelfde maand de heks samen met Prahalad op de brandstapel werden gezet voor het volk, gebeurde precies het omgekeerde. De heks werd verbrand ondanks het onbrandbare kleed en Prahalad werd gered voor de god Vishnou. Die veranderde zich vervolgens in een mens in leeuwengedaante. Toen verscheurde hij koning Hiranjakasup. Het hele volk was blij dat de gemene koning was verslagen en er nu een goede koning kwam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Holifeest&oldid=688462"