Hormoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hormonen zijn stoffen die het lichaam aanmaakt om te communiceren met lichaamscellen en zijn heel erg belangrijk bij het besturen van veel dingen in je lichaam.

Er zijn ook hormonen die de vruchtbaarheid en seksualiteit regelen. Deze spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de menstruatie en zaadlozing, groei van borsten, de baard in de keel of zelfs bij verliefd zijn. Hormonen hebben echter ook een grote invloed op andere dingen in je lichaam, zoals je gedrag, hoe lang je wordt, je behoefte aan eten of je humeur. In de puberteit worden voor het eerst geslachtshormonen gemaakt, dat ook duidelijk zichtbaar is.

Hormonen worden ook nagemaakt. Zo zitten ze bijvoorbeeld in de anticonceptiepil en andere medicijnen. Hierdoor kunnen processen in het lichaam, zoals ongesteldheid, groei en bijvoorbeeld neurologische verschijnselen (processen in de hersenen) als ADHD worden beïnvloed.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hormoon&oldid=795390"