Indus

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Indusvallei)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Indus-kloof

De Indus is een grensoverschrijdende rivier van Azië en een trans- Himalaya rivier van Zuid- en Centraal-Azië. De 3.180 km lange rivier ontspringt in het Meer van Manasarovar in West-Tibet, stroomt naar het noordwesten door de regio's Ladakh en Gilgit-Baltistan van Kasjmir, buigt scherp naar links na het Nanga Parbat - massief en stroomt zuid-na-zuidwest door Pakistan, voordat het uitmondt in de Arabische Zee bij de havenstad Karachi.

Stroomgebied van de Indus en zijrivieren

De rivier heeft een totaal afwateringsgebied van meer dan 1.165.000 km2. De geschatte jaarlijkse stroom is ongeveer 243 km 3, waardoor het een van de 50 grootste rivieren ter wereld is in termen van gemiddelde jaarlijkse stroom. De zijrivier op de linkeroever in Ladakh is de rivier de Zanskar, en de zijrivier op de linkeroever in de vlakten is de Panjnad-rivier die zelf vijf grote zijrivieren heeft, namelijk de Chenab, Jhelum, Ravi, Beas en Sutlejrivieren. De belangrijkste zijrivieren op de rechteroever zijn de rivieren Shyok, Gilgit, Kabul, Kurram en Gomal. Beginnend in een bergbron en gevoed met gletsjers en rivieren in de Himalaya, Karakoram en Hindu Kush, ondersteunt de rivier de ecosystemen van gematigde bossen, vlaktes en dorre platteland.

Indusvallei

Het noordelijke deel van de Indusvallei, met zijn zijrivieren, vormt de Punjab -regio van Zuid-Azië, terwijl de benedenloop van de rivier eindigt in een grote delta in de zuidelijke provincie Sindh in Pakistan. De rivier is van oudsher belangrijk geweest voor veel culturen in de regio. Het 3e millennium voor Christus zag de opkomst van de beschaving van de Indusvallei, een belangrijke stedelijke beschaving uit de bronstijd. Zo'n 2.000 jaar voor Christus werd de regio Punjab genoemd in de Rigveda- hymnen als Sapta Sindhu en in de religieuze teksten van Avesta als S aptha Hindu (beide termen die " zeven rivieren " betekenen). Vroege historische koninkrijken die ontstonden in de Indusvallei omvatten Gandhāra en de Ror-dynastie van Sauvīra. De Indus-rivier kwam vroeg in de klassieke periode in de kennis van de westerse wereld, toen koning Darius van Perzië zijn Griekse onderdaan Scylax van Caryanda om de rivier te verkennen, ca. 515 v.Chr.

Het woord "India" is afgeleid van de Indus-rivier. In de oudheid verwees "India" aanvankelijk naar die regio's direct langs de oostelijke oever van de Indus, maar tegen 300 voor Christus pasten Griekse schrijvers, waaronder Herodotus en Megasthenes , de term toe op het hele subcontinent dat zich veel verder naar het oosten uitstrekt.

Economie

De Indus is de belangrijkste leverancier van watervoorraden aan de vlaktes van Punjab en Sindh - het vormt de ruggengraat van de landbouw en voedselproductie in Pakistan. De rivier is vooral van belang omdat de regenval mager is in de lagere Indusvallei. Irrigatiekanalen werden eerst gebouwd door de mensen van de beschaving van de Indusvallei en later door de ingenieurs van het Kushan-rijk en het Mughal-rijk . Moderne irrigatie werd in 1850 geïntroduceerd door de Britse Oost-Indische Compagnie - de aanleg van moderne kanalen samen met de restauratie van oude kanalen. De Britten hielden toezicht op de aanleg van een van de meest complexe irrigatienetwerken ter wereld.

Mangla dam in de bovenstroom

In enkele zijrivieren zijn stuwdammen gebouwd voor elektriciteitswinning.

De uitgebreide irrigatie- en damprojecten vormen de basis voor de grote productie van gewassen in Pakistan, zoals katoen , suikerriet en tarwe. De dammen wekken ook elektriciteit op voor de zware industrie en stedelijke centra.

Moderne problemen

Vegetatie en dieren in het wild van de Indusdelta worden bedreigd door de verminderde instroom van zoet water, samen met uitgebreide ontbossing, industriële vervuiling en opwarming van de aarde. Het afdammen heeft ook de deltapopulatie van Indus-rivierdolfijnen geïsoleerd van die van verder stroomopwaarts.

Watervervuiling door industrieën zijn behoorlijk. Ook dreigen de gletsjers bij de bron te hard te smelten als gevolg van klimaatverandering. Ook zou er sprake zijn van gebruik van gif bij het vissen.

Vaak is de Indus-rivier vatbaar voor matige tot ernstige overstromingen. In juli 2010, na abnormaal zware moessonregens, kwam de Indus boven haar oevers uit en begon te overstromen. De regen bleef de volgende twee maanden aanhouden en verwoestte grote delen van Pakistan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indus&oldid=807519"