Intelligentie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier kun je zien in welke gebieden je de hersenen kunt indelen en welke functies die hebben.
De soorten intelligentie op plaatje te zien

Intelligentie is de geestelijke eigenschap waardoor je op een bepaalde manier functioneert. Vaak wordt er meteen gedacht als iemand tegen jou zegt: 'Wouw dat is intelligent van jou', dat je dan slim bent, snel leert.

Maar intelligentie bestaat uit meer dan dat. Iedereen is intelligent op zijn eigen manier of je nou goed kan leren of niet. Er bestaan zelfs veel verschillende soorten intelligentie die je ook kunt trainen als je dat wilt.

De soorten intelligentie

Er zijn wel 8 soorten intelligentie. Iedereen heeft wel minimaal één soort intelligentie waar hij heel goed is of zelfs uitblinkt. Zo zijn er de volgende soorten:

 • Taalkundige-verbale intelligentie: iemand die verbaal intelligent is, staat vaak bekend als niet op zijn mondje gevallen, dus met andere woorden: hij komt op de juiste manier voor zichzelf op, leerde als kind al snel praten, lezen en schrijven en moeilijke teksten begrijpen. Instructies opvolgen lukt vaak ook makkelijk.
 • Logisch-wiskundige intelligentie: mensen met speciaal deze intelligentie vinden het makkelijk problemen op te lossen en berekeningen te maken en verder met logisch denken dingen te ontdekken. Ze rekenen bijvoorbeeld zonder rekenmachine zó uit het hoofd uit hoeveel iedereen na een etentje moet betalen.
 • Ruimtelijke intelligentie: als je hierin uitblinkt, dan zorgt dat voor een heel goed oriëntatievermogen: je hebt een goed richtinggevoel, weet snel de weg. Je begrijpt dus makkelijk instructies als die goed worden uitgetekend en je kunt goed diagrammen tekenen en maken. Je ziet vaak dingen die anderen over het hoofd zien.
 • Muzikale intelligentie: je bent steeds bezig met muziek in je hoofd en gaat makkelijk meetrommelen, -zingen of -neuriën als je muziek hoort. Ook kun je goed melodieën onthouden en ze naspelen. Je bespeelt graag zelf een instrument.
 • Lichamelijke - kinesthetische intelligentie: mensen met een hogere lichamelijke- kinesthetische intelligentie hebben een heel precieze innerlijke beheersing van het eigen lichaam. Ze kunnen door een goede coördinatie goed bewegen en sporten.
 • Intrapersoonlijke intelligentie: deze mensen vallen op doordat ze heel erg verbonden zijn met hun innerlijke zelf. Ze weten heel goed waar ze goed in zijn en waarin niet zo goed, en hebben een goede motivatie. Ze hebben heel veel zelfkennis waardoor ze zich makkelijk doelen stellen en die behalen, omdat ze ook zichzelf goed kunnen motiveren.
 • Interpersoonlijke intelligentie: deze mensen staan vaak voor iedereen klaar en zijn in staat de gevoelens en gedachten van anderen goed te begrijpen. Ze maken makkelijk contact met anderen en zijn vaak de leider van de groep.
 • Natuurlijke intelligentie: dit zien we vaak terug bij mensen die heel erg dicht bij de natuur staan. Ze weten vaak veel over de natuur en de dieren en ze zijn vaak heel erg verbonden met dieren. Ze zijn echte natuur- en dierenvrienden.

Verbeteren van je intelligentie als je dat wilt

In elke soort intelligentie kun je beter worden als je dat wilt, maar één belangrijke tip:

als je vindt dat je ergens niet goed in bent, bedenk dan: ik ben op een ander gebied weer heel intelligent, want iedereen is intelligent op zijn eigen manier.

 • Taalkundige-verbale intelligentie: als je graag hierin wilt leren dan kun je het beste aan de slag gaan met beginnen met schrijven van verhalen of een blog. Speel ook regelmatig taalspelletjes zoals Scrabble.
 • Logisch wiskundige intelligentie: als je hier graag beter in wilt worden kun je het volgende doen: oefen dan regelmatig met sudoku-puzzels, maak er een gewoonte van, dat je dingen meer uit gaat rekenen uit je hoofd in de plaats van met de rekenmachine.
 • Ruimtelijke intelligentie: als je hier graag beter in wil worden kun je het volgende doen: als je op stap gaat, gebruik dan geen GPS of stratenplan, of ga in de winter lekker aan de legpuzzel.
 • Muzikale intelligentie: wil je op dit vlak graag beter in worden, dan kun je het volgende doen: luister dan wat vaker naar muziek en vaak naar verschillende soorten muziek. Ga oefenen met spelen op muziekinstrumenten.
 • Lichamelijk- kinesthetische intelligentie: als je je hier graag in wilt verbeteren kun je het volgende doen: haal je partner over om op dansles te gaan of ga op yoga: zo leert je lichaam verschillende soorten bewegingen te maken.
 • Intrapersoonlijke intelligentie: wil je je op dit vlak verbeteren, dan kun je beste het volgende doen: verhoog je zelfkennis door een dagboek bij te houden en ga oefenen met meditatie.
 • Interpersoonlijke intelligentie: wil je je graag hier in verbeteren, dan kun je het volgende doen: zoek vrijwilligerswerk of leer samen te werken met anderen door een teamsport te gaan doen en train je zelf door actief te luisteren naar anderen.
 • Natuurlijke intelligentie: wil je je graag hierin verbeteren, dan kun je het volgende doen: ga een dakterras aanleggen of anderen dingen die je in de tuin kunt doen, zoals kweken van groenten en ga regelmatig wandelen. Zo zie je meer van de natuur en dieren en geniet daar ook van.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Intelligentie&oldid=783245"