Jager-verzamelaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het woord jager-verzamelaar wordt de mens bedoeld uit de tijd dat mensen nog leefden van de jacht en van eetbare planten die ze verzamelden. Ze waren zelfvoorzienend voor hun voedsel, kleding, wapens en onderdak Voor het grootste deel van de geschiedenis van de moderne mens waren de mensen jagers en verzamelaars. Ook de eerste mensen die in de prehistorie naar Europa kwamen, waren jagers en verzamelaars. Ze leefden meestal als nomaden: ze trokken in groepen rond. Dat moest vaak wel, want na een tijd raakten de eetbare planten en de prooidieren in het gebied waar ze waren op. Ze trokken verder naar een nieuw gebied waar genoeg eten te vinden was. In die tijd wisten de mensen nog niet hoe ze gewassen konden verbouwen.

Pas ongeveer 10.000 jaar geleden begon de mens de landbouw te ontdekken. Ook gingen de mensen vee en huisdieren houden. Vanaf die tijd konden grotere groepen mensen op één plek blijven wonen en toch genoeg voedsel hebben. De mensen veranderden van jagers-verzamelaars in boeren en handelaren. Ze stichtten dorpen en steden.

Tegenwoordig

Tegenwoordig leven mensen van de landbouw, visserij en veehouderij. Er zijn echte een paar stammen over die leven als jagers en verzamelaars. Een voorbeeld hiervan is het volk die zichzelf Spifinex noemen, ze leven in het westen van Australië. Ook in sommige delen van Afrika en Indonesië wonen een paar stammen die leven als jager-verzamelaars.

Filmpje

SchoolTV filmpje over jagers en verzamelaars

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jager-verzamelaar&oldid=577622"