Joop van den Ende

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Adrianes ("Joop") van den Ende (Amsterdam, 23 februari 1942) is een Nederlandse topman en heel belangrijk persoon in de media.

Hij volgde opleidingen van timmerman tot technisch tekenaar, maar zou zijn geld gaan verdienen in de theaterbusiness.

In 1960 speelt hij voor het eerst mee in een toneelstuk en koopt hij de rechten voor de televisieserie Batman. Hij treedt daarna heel even op als clown Tako in een kinderprogramma. Ook trad hij op als cabaretier.

Joop van den Ende wil zelf graag artiest worden, maar het ontbreekt hem aan voldoende talent. Daarom opent hij een eigen theaterbureau. Ook maakt hij een show met de nog onbekende André van Duin. Deze shows worden een groot succes en Nederland maakt voor het eerst kennis met Joop van den Ende.

Begin jaren '70 begint hij zijn eerste theaterproductie voor de televisie. In 1975 wordt hij producent van de televisieserie Bassie en Adriaan. In de volgende jaren maakt Joop van den Ende verschillende succesvolle televisieprogramma's, zoals Goede Tijden, Slechte Tijden.

In 1993 opent Joop van den Ende het Circustheater in Scheveningen met de musical the Phantom of the Opera. In 1994 gaat hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent, John de Mol. Samen richten ze het bedrijf Endemol op. Omdat het slecht gaat met zijn gezondheid, maakt hij nu alleen nog maar grote musicals in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joop_van_den_Ende&oldid=366373"