Kelvin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sir William Thomson

Kelvin (K) is een maat om de temperatuur te meten. Het is bedacht door William Thomson, een Iers-Schotse natuurkundige. Nul Kelvin is hetzelfde als -273,15 graden Celsius. Als je Kelvin wil omrekenen naar Celsius, moet je dus de temperatuur in Kelvin - 273,15 doen. Het handige aan Kelvin is dat het nooit negatief kan worden (het getal blijft altijd boven de 0). Bij Celsius kom je onder de 0 graden in de min-getallen (-1, -2, -3 enz.). Bij Kelvin is dat niet zo. Dit is handig bij berekeningen waar formules met temperatuur in voorkomen.

Bij nul Kelvin bewegen atomen niet meer. Warmte is eigenlijk de beweging van atomen en als die atomen stilstaan kan het dus niet nog kouder worden. Zo koud kan het in het echt nooit worden.

Kelvin is een SI-eenheid, wat betekent dat het officiële internationale eenheid voor wetenschappers is om temperatuur mee te meten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kelvin&oldid=689122"