Kermis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kermis is een rondreizend gezelschap met machines zoals bijv. draaimolens, botsauto's, schiettenten en suikerspinnen. Vaak in de zomermaanden en rond Koninginnedag is de kermis actief.

kermisattractie met veel lichtjes

Geschiedenis

De term Kermis is zo'n 100 jaar geleden in Frankrijk ontstaan. De kermis is begonnen als een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van de plaats. Het woord kermis is dan ook een verbastering van kermis of kerkemisse. De kermis leek later steeds minder op een wijdingsdag. Het werd ook telkens mooier met attracties. De kermis wordt nu gedurende enige dagen gevierd. Een kermisattractie wordt in het jargon een spul (in Vlaanderen en Stiel) genoemd.

De grootste kermis van Nederland

De kermis van Tilburg is de grootste van Nederland. De kermis duurt tien dagen. Elk jaar zijn er verschillende themadagen. Maandag is roze maandag sinds 1990, het grootste homo-integratie-evenement in Nederland en er is ook de Caribische donderdag. Pas sinds in 2006 is er ook de seniorendag op de tweede vrijdag.

De kermis

Als je op veel kermissen in Nederland komt, zie je veel verschillende attracties. Bekende attracties zijn het reuzenrad, de draaimolen, de achtbanen en de spookhuizen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de booster of de sound machine. Je hebt ook veel gokkraampjes, bijvoorbeeld een grijper of eentjes vissen schietkraampjes en ook ballen gooien. Je hebt ook eetkraampjes, bijvoorbeeld een oliebollenkraam of een snackkraam en ook een snoepkraam Al die attracties, eetkraampjes en gokkraampjes hebben een plaats nodig. Als je zo'n plaats wilt, moet je betalen.

De veiligheid

Elke attractie moet veilig zijn. Je wordt met veel gordels en andere dingen beschermd. Attracties worden vaak getest met poppen en daarna met mensen. Je wordt goed beveiligd, maar toch gebeuren er soms nog ongelukken, In 4 augustus 2007 op de kermis van Saint-Germain-en-Laye (Frankrijk) brak een arm van de booster af, waardoor het daaraan bevestigde bakje met grote snelheid naar beneden stortte. Van de vier inzittenden kwamen er twee om het leven, de andere twee raakten zwaar gewond.

Kermismuseum

In Bergen op Zoom is er een kermismuseum te vinden. Er zijn kleine miniatuurattracties. Als je een dagje uit wil, dan is het kermismuseum een ideale plaats om uit te gaan. Er zijn ook heel veel oude attracties

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kermis&oldid=542220"