Koriander

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koriander
coriandrum sativum

Bloeiende koriander.jpg

Leefgebied Middellands Zeegebied en het Midden-Oosten
Leefomgeving gekweekt als kruid
Behoort tot de schermbloemenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Koriander, of coriandrum sativum in het Latijn, is een plant uit de familie van de schermbloemen. Koriander wordt als specerij in de keuken gebruikt. Je kunt het in een gerecht verwerken, maar ook gewoon zo eten. Alle delen van de plant zijn eetbaar.

Koriander komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied en het Midden-Oosten. Koriander is een zogeheten eenjarige plant. Dit houdt in dat de plant maar een jaar leeft.

Boven de gedroogde vruchten, rechts de gedroogde bladeren en links het poeder ketoembar

Koriander wordt gebruikt in gerechten uit de keukens van verschillende landen. Zoals in gerechten uit de keukens van het Midden-Oosten, het Middellands Zeegebied, India, Indonesië, Zuid-Azië, Latijns-Amerika, China en Afrika. Hoewel alle delen van de plant eetbaar zijn, worden de bladeren en de gedroogde vruchten het meest gebruikt. De gedroogde vruchten worden vaak "zaden" genoemd, terwijl dit verkeerd is. Er is een verschil in de smaak tussen de vruchten en de bladeren.

De vruchten worden ook in de vorm van poeder verkocht, dit heet ketoembar. De zaadjes van koriander noem je ook wel duizelzaad. Dit wordt onder andere gebruikt voor in bier. Niet elk blaadje van de koriander smaakt hetzelfde. Het ene blaadje heeft een lichte smaak, het andere heeft weer een smaak die lijkt op peterselie met citroen. Hierdoor kan koriander soms niet gewenst worden in eten en kan een gerecht zelfs verpesten. Hoe dit komt is niet precies duidelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koriander&oldid=840575"