Krokus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krokus
Crocus

Lentebloemen 002.jpg

Onbekend
Leefgebied Rond het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië tot aan China
Leefomgeving Gebieden met gemiddeld weinig regen, hete zomers en koude winters (Mediterraan klimaat)
Behoort tot de Lissenfamilie

Crocus distribution map europe and asia.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De krokus is een geslacht van bloemen uit bloembollen met heel veel (meer dan honderd!) soorten. Ze komen oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee en West-Azië, en kunnen daar in bijna elk terrein leven. Ze leven zowel in gebergtes als in woestijnen en grasvlaktes. Ze groeien echter ook buiten hun oorspronkelijke gebied doordat ze door mensen mee zijn gebracht, en tegenwoordig groeien ze ook in veel Nederlandse tuinen.

De meeste soorten van het geslacht krokus bloeien paars, blauw of wit in de lente, en dat is ook de reden dat voorjaarsvakantie ook wel eens de krokusvakantie wordt genoemd. De krokussen zijn ook bekend omdat er uit een van de soorten saffraan ontstaat. Saffraan is een heel erg dure specerij, die als smaakmaker in sommige mediterrane gerechten, zoals paella, gebruikt wordt. Het oorspronkelijke leefgebied van de Krokus wordt dan wel bedreigd door mensen, maar het lijkt er niet op dat de plantensoort zal uitsterven, omdat hij nog altijd gekweekt gaat worden in kassen of in tuinen kan groeien. Bovendien kan een Krokus ook in vrij extreme omstandigheden overleven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krokus&oldid=778492"