Lapland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lapland is het gebied in het noorden van Scandinavië.

Algemeen

In het noorden van Scandinavië, Lapland wonen ongeveer 40 duizend mensen. Velen houden er rendieren voor hun huid en hun vlees. Noord-Norrland, dat zich uitstrekt van de dichtbevolkte Oostzeekust via wilde bossen en moerassen tot de bergen, is een enorm bijna ongerept gebied. De ijzige koude en eeuwige duisternis. De samen of Lappen vestigden zich als een van de eerste volken in Finland. Het merendeel van de samen woont in lapland, waar veel van hun tradities bewaard zijn gebleven. De samen of lappen vormen de grootste etnische minderheid. Ze maakten deel uit van de Fins-Oegrische volken die 6000 jaar geleden vanuit Rusland naar Finland trokken. Lapland is een koud gebied bij Noorwegen, Finland, Zweden. Lapland zit vol met bergen en grotten Lapland is de noordelijkste streek en tevens de grootste provincie van zweden. Het gebied is altijd dunbevolkt geweest, omdat het lastig is er bestaan op te bouwen. Belangrijkste bron van inkomsten zijn het toerisme en de mijnbouw en de land- en bosbouw. de werkloosheid is er het hoogste van het land, ook al doet de regering erg zijn best om er meer banen te creëren.

Berglandschap

Het westelijke deel van Lapland is een 100 km breed bergachtig gebied, het oostelijke deel een hoogvlakte met veenmoeras en bossen. Op sommige plekken wordt de boomgrens (grens waarboven geen bomen meer groeien) overschreden. daar ligt ook Zweedse hoogste berg, de Kebnekaise. Tussen de bergen liggen diepe, lange dalen die van het noordwesten naar het zuidoost lopen.

Het land van de middernachtzon

In Lapland, hoog in het noorden van Finland, gaat de zon ‘s zomers niet onder. Het wordt daarom wel het land van de middernachtzon genoemd. Van half mei tot eind juli blijft de zon 24 uur per dag boven de horizon. Het midzomerfeest juhannus wordt gevierd op 21 juni, de langste dag van het jaar. Er worden vreugdevuren ontstoken en men viert de hele nacht feest waarbij uitbundig wordt gezongen en gedanst.

Het noorderlicht

Het natuurverschijnsel noorderlicht of aurora borealis ontstaat doordat elektrische geladen deeltjes uit de zonnevlekken met grote snelheid door het magnetisch krachtveld van de aarde naar de polen worden gestuwd. Ze botsen op elkaar, waarbij in de hogere luchtlagen moleculedeeltjes gaan gloeien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lapland&oldid=701045"