Latijnse Keizerrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Latijnse Keizerrijk
Imperium Romaniae

100px

Hoofdstad Constantinopel
Taal Latijn, Oudgrieks
Religie Rooms-Katholieke Kerk, Orthodoxe Kerk
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Latijnse Keizerrijk of Latijnse Keizerrijk van het Oosten en Latijnse Keizerrijk van Constantinopel was een christelijke, kruisvaarderstaat die heerste over grote delen van Griekenland en Turkije. Constantinopel (het hedendaagse Istanbul) werd toen de hoofdstad van het rijk.

Ontstaan

Het Latijnse Rijk is ontstaan in 1204 toen tijdens de Vierde Kruistocht de kruisvaarders in plaats van de moslims de christelijke Byzantijnen aanvielen. Ze veroverden Constantinopel en stichtte het Latijnse Keizerrijk, als opvolger van het Byzantijnse Rijk. De eerste keizer werd nog in datzelfde jaar gekroond in de Hagia Sophia. Toen nog de grootste kathedraal ter wereld.

Verder geschiedenis

De eerste keizer was Boudewijn I van Constantinopel, ook graaf van Vlaanderen. Samen met paus Innocentius III probeerde hij het Oosters Schisma ongedaan te maken. Dat is nooit gelukt. Erg stabiel was het keizerrijk niet. In 1205 kon maar net een oorlog tussen twee kruisvaarderstaten worden voorkomen. Dat kwam doordat Bonifatius van Montferrato het Koninkrijk Thessaloniki stichtte. Volgens de verhalen is Boudewijn aan z'n einde gekomen door gevangenneming door de Bulgaren. In 1261 veroverde het Keizerrijk Nicea, een opvolger van het Byzantijnse Rijk het Latijnse Keizerrijk.

Einde

Het Keizerrijk Nicea ging verder als het Byzantijnse Rijk. De verovering was goed georganiseerd. De hoofdstad Constantinopel was maandenlang bestudeerd en Nicea was bondgenoten geworden met Genua. De Keizer van Nicea had z'n beste generaal, Alexios Strategopoulos op de zaak gezet. Toen het Latijnse leger op een missie was en de stad best slecht verdedigd was werd de stad aangevallen. Alexios wist de poortwachters te overtuigen om de poorten open te gooien. De Venetiaanse wijk werd platgebrand en de stad was weer Byzantijns. Het Latijnse Rijk heeft 57 jaar bestaan.

Keizers

Dit zijn de keizers die over het Latijnse Keizerrijk hebben geheerst. De keizers waren ook graaf van Vlaanderen. De kroning vond altijd plaats in de Hagia Sophia. De kroning leek meer op die van een keizer van het Heilige Roomse Rijk dan op die van een Byzantijnse keizer.

Keizers (titulair)

Toen het Latijnse Keizerrijk was heroverd door de Byzantijnen bleef de titel Latijns keizer bestaan. De volgende keizers waren officieel keizer van het Latijnse Keizerrijk maar hadden geen macht:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Latijnse_Keizerrijk&oldid=757721"