Lech Walesa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lech Walesa wordt toegejuicht tijdens een staking in Gdańsk

Lech Walesa werd geboren in 1943. Hij was elektricien bij de Scheepswerf in het Poolse Gdańsk. Geïnspireerd door paus Johannes Paulus II werd hij de leider van de stakingen in Polen, die gericht waren tegen de communistische regering. Hij was de mede-oprichter van de vakbond onder de naam Solidariteit. Dat woord gebruikte paus Johannes Paulus II ook veel in zijn preken, vooral toen hij in 1979 een reis van 9 dagen door Polen maakte. Geregeld werd Lech Walesa gevangengezet. De jarenlange stakingen en demonstraties van de vakbond Solidariteit leidde tot de gedeeltelijk vrije verkiezingen in juni 1989. Dit leidde er weer toe dat de mensen in de andere landen van het Oostblok ook begonnen te demonstreren. Daardoor zou in november 1989 de Berlijnse muur vallen.

Nobelprijs

Vanwege zijn inzet voor een verandering van het systeem in Polen kreeg Lech Walesa in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede. Die heeft hij zelf niet in ontvangst kunnen nemen, omdat hij dan het risico zou lopen om als ongewenst burger het land niet meer in te mogen. Daarom heeft zijn vrouw de Nobelprijs in ontvangst genomen.

President

In 1990 werd Lech Walesa de eerste direct gekozen president van Polen, nadat de communisten weg waren.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lech_Walesa&oldid=537473"