Lijst van dinosaurussoorten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder vind je een lijst van dinosaurussen op alfabetisch gerangschikt op familie (en daarbij op soort). Deze lijst is nog niet compleet.

Vergelijkingen van de grootste dinosauriërs van een bepaalde groep en de mens.

Stegosaurussen

De stegosaurussen waren op 4 poten lopende dinosaurussen. Ze aten planten en er zaten platen op hun rug. Om zich te beschermen hadden ze dodelijke stekels aan het uiteinde van hun staart. Ze werden 4 tot en met 13 meter lang

Ceratopsen

Ceratopsen hadden meestal hoorns op hun neus en voorhoofd. Ook hadden ze een kraag. Ze werden maximaal 12 meter. De naam Ceratops komt uit het Grieks. Cerat betekent "hoorn" en opia betekent "gezicht", wat dus betekent "hoorn op het gezicht". Samen met de Pachycephalosauria vormen de Ceratopsen een ondersoort van de Marginocephalia

Ankylosaurussen

Ankylosaurussen waren planteneters en viervoeters. Ze hadden een schild op de rug en een knots aan hun staart. Ze werden maximaal 10 meter en minimaal 7 meter. In 1908 werd de familie zo genoemd omdat wetenschappers de Ankylosaurus een 'familie' wilde geven.

Nodosaurussen

Een mens en Edmontonia op schaal.

Nodosaurussen waren hetzelfde als Ankylosaurussen, alleen hadden ze geen knots. Ze leefden in het Krijt en in het Jura. De groep is vernoemd naar de Nodosaurus in 1978 door archeolog Coombs. De Nodosaurussen zijn slecht bekend. Ze werden niet langer dan 8 meter.

Vroege Theryopora

De voorouders van de Stegosaurussen, Ankylosaurussen en Nodosaurussen.

Pachycephalosaurussen

Pachycephalosaurussen liepen op 2 poten en aten planten. Waar wij ons haar hebben was het bij hun dodelijk hard! Ze waren niet groter dan 5 meter.

Hypsilophodonten

Hypsilophodonten waren planteneters en liepen op 2 poten. Ze hadden geen schild en dergelijke, maar ze waren snel genoeg om aan vleeseters te ontkomen. ze werden minder dan 5 meter lang.

Dryosaurussen

Lijken op Hypsilophodonten.

Heterodontosaurussen en Fabrosaurussen

De Heterodontosaurussen en Fabrosaurussen waren niet groter dan anderhalve meter. Ze hadden geen schild en knots, maar ze waren snel genoeg om aan vleeseters te ontkomen. ze waren tweevoeters en planteneters.

Iguanodonten

De Iguanodonten hadden een hoorn als duim. Verder hadden ze geen bewapening tegen vleeseters. Ze werden maximaal 12 meter. Ze liepen oorspronkelijk op 4 poten, maar ze konden ook op 2 poten om iets te pakken. De groep bestaat uit vormen uit het Krijt en Jura. Welke soorten tot de groep behoren is niet heel duidelijk omdat de groep niet goed onderzocht is. Ze behoorden tot de ondersoort Ornitophoda.

Camptosaurussen

Camptosaurus is de voorouder van de Iguanodonten

Hadrosaurussen

Hadrosaurussen.

Hadrosaurussen waren hetzefde als de Iguanodonten, maar ze hadden een gewone duim. Ook werden ze wel maximaal 16 meter. Sommige hadden kammen op hun hoofd.

Prosauropoden

De prosauropoden leefden in het Trias en het vroeg Jura. Ze waren volgens sommige geleerden de voorouders van de Sauropoden. Ze konden meestal op 4 en op 2 poten lopen.

Cetiosaurussen

De Cetiosaurussen waren de eerste Sauropoden (dinosaurussen met lange nekken en lange staarten).

Ze werden maximaal 24 meter.

Camarasaurussen

Later, 150 miljoen jaar geleden vormden zich de Camarasaurussen, een andere groep Sauropoden. Ze hadden vreemde koppen.

Brachyosaurussen

Brachyosaurussen zijn sauropoden met de nek omhoog en een bult op de kop waar de neusgaten zitten.

Diplodociden

Diplodocus carnegii

Diplodociden waren ook Sauropoden. Ze waren de grootste dinosaurussen! Ze waren maximaal 52 meter! Ze ontstonden 160 miljoen jaar geleden.

Titanosaurussen

In het Krijt bloeide een andere groep Sauropoden. Dit waren de Titanosaurussen. Ze werden maximaal 25 meter.

Andesaurussen

De Andesaurussen is een familie Sauropoden gemaakt voor Argentinosaurus.

Spinosaurussen

Spinosaurussen aten meestal vis en soms vlees. Vaak hadden ze een zeil op hun rug. Ze werden maximaal 15 meter.

Andere grote vleesetende Dinosaurussen


Bekamde vleesetende dinosaurussen

Neoceratosaurussen

Neoceratosaurussen hadden vaak hoorns op hun kop en aten vlees.

Coelophisoiden

Coelophisoiden waren lichte vleesetende dinosaurussen.

Compsognathussen

Protodinosaurussen

Protodinosaurussen waren de eerste dinosaurussen en aten vlees.

Gevederde vleesetende dinosaurussen

Ornithomimiden

Ornithomimiden waren mager en ze leken net

Therizinosaurussen

Therizinosaurussen waren heel vreemde dinosaurussen ... Ze leken op vogels. En hadden lange klauwen.

Volgens de Evolutietheorie stammen de vogels van de dinosaurussen af. Er zijn ook uitgestorven vogels ontdekt die een beetje op dinosaurussen leken en in dezelfde tijd leefden. Dit zou de schakel tussen dinosaurussen en vogels zijn. Hieronder wat van deze 'dinovogels' (al zijn er meer).

Zeereptielen

In de tijd van de dinosaurussen waren er grote reptielen met vinnen. Ook waren er hele grote zeeschildpadden en de op schildpadden lijkende Placodonten. Veel mensen denken dat die 'zeereptielen' dinosaurussen waren, maar dat is niet zo. Hieronder wat van die 'zeereptielen' op familie(al zijn er veel meer):

Nothosaurussen

De Nothosaurussen waren nog vrij primitieve zeereptielen.

Plesiosaurussen

Deze zeereptielen werden maximaal 12 meter lang. Ze hadden een lange nek. Ze lijken op het monster van Loch Ness.

Pliosaurussen

Pliosaurusssen leken op Plesiosaurussen, alleen ze hadden geen lange nek. De Liopleurodon was de koning en tiran van de zee, hij was wel 12 meter lang. Liopleuridont was het gevaarlijkste roofdier ooit, de enige roofdieren die groter zijn zijn sommige walvissen, maar die eten Plankton en dus is de Liopleuridon, die bijvoorbeeeld Ichthyosaurussen at, het gevaarlijkste roofdier ooit.

Andere zeedieren

Eigenlijk waren deze dieren geen dinosaurussen maar gewoon prehistorische zeemonsters.

Ichthyosaurussen

De Ichtiosaurussen leken op dolfijnen en vissen. Ze werden maximaal 15 meter.

Mosasaurussen

Veel reptielen uit de tijd van de dinosaurussen hadden een naam die eindigt op 'saurus' wat 'hagedis' betekent. Maar veel waren geen hagedissen.

Mosasaurussen wel, alleen hadden ze vinnen

Prehistorische haaien

Prehistorische haaien zijn haaien die uitgestorven zijn, maar sommige soorten leven nog.

Pterosaurussen

Er waren in de tijd van de dinosaurussen ook vliegende reptielen. Deze heeten Pterosaurussen. Ze waren nauwe familie van de Dinosaurussen. Er waren 2 groepen Pterosaurussen, de kleine Rhamphorhynchen, deze kwamen in het Trias en stierven met ingang van het Krijt uit. En er waren Pterodactylen, deze waren groter en ze ontstonden eind Jura. Zij stierven gelijk met alle dinosaurussen (behalve vogels) aan het eind van het Krijt uit. Hieronder wat Pterosaurussen (al zijn er veel meer):

Rhamphorhynchen

Pterodactylen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lijst_van_dinosaurussoorten&oldid=841304"