Lockdown

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lockdown is een maatregel die de overheid kan nemen om de verspreiding van een ziekte of een dreiging te voorkomen. Bij een lockdown zijn alle restaurants, winkels, scholen en openbare gelegenheden (zoals zwembaden, musea, pretparken, etc.) verplicht om te sluiten. Ook worden er geen evenementen, zoals voetbalwedstrijden, gehouden. Enkel de belangrijkste voorzieningen, zoals supermarkten, apotheken en ziekenhuizen, mogen openblijven onder bepaalde voorwaarden. Zo mogen in supermarkten maar een bepaald aantal mensen naar binnen. Alle personen dienen binnen te blijven en mogen enkel naar buiten om naar de supermarkt, apotheek of ziekenhuis te gaan of iets noodzakelijks te doen als de hond uitlaten of vuilnis weg te gooien.

Een lockdown kan op kleine schaal en grote schaal worden ingesteld (gebouwen, maar ook volledige steden en zelfs hele landen kunnen in een lockdown worden gesteld in geval van een levensbedreigende gebeurtenis), de lockdown kan worden gehandhaafd door boetes, gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf (Noord-Korea schoot een officier dood die zich niet aan de lockdown hield en de president van de Filipijnen riep op om iedereen die de lockdown overtreed dood te schieten).

In een lockdown-situatie hoeven de meeste mensen niet te werken, maar sommige mensen wel. Denk hierbij aan zorgmedewerkers, politie, brandweer, militairen, maar ook vuilnismannen en mensen die werken in de elektriciteits- en voedselproductie. Mensen die de lockdown-situatie niet volgen kunnen een boete krijgen. De precieze maatregelen verschillen per land en per geval.

Tijdens de uitbraak van Covid-19 kozen verschillende landen voor een lockdown, zoals Frankrijk, Italië, China (bepaalde gebieden), België en Spanje.

Historische lockdowns

  • Na de 9/11 aanslagen op de Twin Towers in 2001 werd er een 3-daagse lockdown van het Amerikaanse Civiel Luchtruim ingesteld.
  • Brussel werd dagenlang afgesloten door een terreurdreiging na Parijs in 2015.
  • Er werden op grote schaal lockdowns ingesteld in verband met COVID-19. In Nederland was er een intelligente lockdown, gedeeltelijke lockdown, harde lockdown en een avondlockdown op verschillende momenten tijdens de coronapandemie.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lockdown&oldid=864368"