Loosdrechtse Plassen
De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de bekendste vechtplassen. Geliefd bij watersporters en in de zomer kan het er behoorlijk druk zijn. Maar dit plassengebied heeft ook een ander gezicht. In de rustige delen zoals de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn. De Eerste tot en met de Vijfde Plas worden door iedereen tot de Loosdrechtse Plassen gerekend.
Het Wijde Blik.
Het Wijde Blik is de meest noordelijk gelegen plas die alleen via het Hilversums Kanaal te bereiken is. De plas is de grootste en diepste van alle Vechtplassen, omdat hier veen en zand gewonnen is. Met de boot kun je het water, groene eilanden en moerasbossen bekijken. In de plas leven bijzondere planten zoals de galigaan. De zeldzame plant doet het hier goed, omdat het water voornamelijk bestaat uit kalkrijk, voedselarm kwelwater.
De Loenderveense Plas.
Deze grote plas ligt in het zuiden van het Wijde Blik en is bestemd voor de drinkwatervoorziening. Deze plas is afgesloten voor recreatie. In de Loenderveense Plas ligt de waterleidingplas die niet in verbinding staat met de andere plassen. Het is door kaden afgesloten. Het noordwestelijke deel van de Loenderveense Plas wordt ook wel aangeduid als Terra Nova. Terra Nova is een landgoed en natuurgebied met veenplassen. Deze ligt aan de Vecht. De Loenderveense plas is een uniek stuk oer-Hollandse natuur. Er broeden veel bijzondere watervogels, zoals de purperreiger, de zwarte stern en de krooneend. Ook zijn er ijsvogels gezien.
De Vuntus.
In het noorden van Oud-Loosdrecht vind je de Vuntus-plas. Het water is erg school en voedselarm, dat kan je zien aan de vele waterplanten die hier groeien. De Vuntus is alleen vanaf de eerste plas te bereiken via de smalle Heulsloot met een beperkte doorvaarthoogte. Door het Vuntus-gebied is een kanoroute van 5 kilometer uitgezet. Vanaf het oude grenspad tussen Holland en Utrecht de Kromme Rade heb je goed uitzicht op de Vuntus. De Vuntus grenst aan een laagveenmoeras met bijzondere planten en vogels.
De Eerste tot en met de Vijfde Plas.
De Eerste tot en met de Vijfde Plas vormen een groot aaneengesloten plassencomplex. De Eerste Plas ligt ten oosten van de Loenderveense Plas en ten zuiden van het dorp Oud Loosdrecht. De Tweede Plas ligt ten zuiden van de Loenderveense Plas en de Eerste Plas. De Derde tot en met Vijfde Plas liggen in die volgorde ten zuiden van de Tweede Plas. Deze vijf plassen zijn enigszins van elkaar gescheiden door eilandjes en rietkragen. Tussen 1959 en 1977 zijn enkele kunstmatige eilanden, waaronder Markus Pos, Robinson Crusoë, Geitekaai en Meent, aangelegd ten behoeve van de watersport en tevens ter bescherming van de oevers tegen golfslag. Vanaf de Tweede Plas is de Vecht te bereiken via de Westelijke Drecht met de Mijndense sluis, vanaf de Derde Plas via de Weersloot.
De Breukeleveense Plas of Stille Plas.
De Breukeleveense Plas wordt ook wel Stille Plas genoemd. Deze plas is de meest zuidoostelijke plas. De Breukeleveense plas is alleen te bereiken via twee smalle, ondiepe en zeer beperkte doorvaarten: De Kostenverlorenvaart vanaf de Derde plas en de Weersloot vanaf de Vierde Plas. In de Breukeleveense plas broedt een kolonie purperreigers. Zwarte sterns maken gebruik van de nestvlotjes die vrijwilligers in het water leggen.
De Kievitsbuurten.
De Kievitsbuurten zijn twee grote legakkergebieden in de zuidwesthoek van de Loosdrechtse Plassen. We spreken ook wel van het Weerslootgebied of de Kievitsbuurt (enkelvoud). Kenmerkend is de afwisseling van water, trekgaten en legakkers met recreatiewoningen. De Kievitsbuurten worden gescheiden van de Vierde en Vijfde Plas door de Kalverstraat, een van de drukste vaarwegen in het gebied. Langs de noordzijde van de Kievitsbuurten loopt de Weersloot die de Derde Plas verbindt met de Vecht. In de zuidelijke Kievitsbuurt zijn de vaarmogelijkheden beperkt.