Main

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Main in Frankfurt am Main.
Een kaart van de loop van de Main.

De Main is een rivier in Duitsland. De Main ontspringt in Beieren bij Kulmbach. Vervolgens loopt de Main door het Main-Rijngebied naar de Rijn, waar hij in uitmondt. De Main is 524 kilometer lang. Daarmee is het langste zijrivier van de Rijn en de langste rivier die geheel door Duitsland stroomt (alhoewel anderen zeggen dat de Wezer de langste is). Langs de Main liggen de volgende steden: Würzburg, Offenbach, Wiesbaden en Frankfurt am Main. De Main stroomt door de Duitse deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Hessen.

Geografie

Bij het plaatsje Kulmbach stromen de Witte Main en de Rode Main samen. Bij Bamberg is het zogeheten Main-Donaukanaal verbonden met de Main. Hierdoor is de Main verbonden met de Donau. Dit kanaal bestaat sinds 1992. Daarna stroomt de rivier richting het westen en passeert hij Würzburg. Kort voor de monding stroomt de Main door Offenbach en daarna Frankfurt. Bij de steden Mainz en Wiesbaden stroomt de Main in de Donau.

Het stroomgebied van de Main is 27.208 km² groot. Het gemiddelde debiet is 200 m³ per seconde. Dat maakt de Main na de Aare en de Moezel de meest waterrijke zijrivier van de Rijn. Langs de Main worden veel druiven verbouwd, die gebruikt worden om wijn van te maken.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Main&oldid=525229"