Margaretha van Parma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaretha van Parma

Margaretha van Parma was geboren 28 december 1522, en was overleden op 18 januari 1586. Ze heeft 63 jaar geleefd. Ze was getrouwd met twee mannen eerst met Alessandro de’ Medici hertog van Florence maar die werd vermoord. daarna trouwde ze met Ottavio Farnese, en daarvan kreeg ze twee kinderen. Alessandro en Carlo maar Carlo overleed binnen een jaar, ze heeft heel lang in Italië gewoond.

Jeugd

Margaretha was een buitenechtelijk kind van keizer Karel v. Haar moeder was Johanna van der Gheynst, dochter van een tapijtverkoper uit Nukerke. Zij werd gedoopt in de Onze-lieve-vrouwekerk te Pamele en opgevoed in Brussel onder toezicht van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, meer bepaald in het gezin van Andries van Douvrin, heer van Drogenbos en Sint-Martens-Bodegem. Op tienjarige leeftijd verhuisde `Margaretha in 1533 naar Italië, waar zij opgroeide onder de hoede van vooral madame de Lannoy, weduwe van de voormalige onderkoning van Napels, Karel van Lannoy. Deze Italiaanse opvoeding verklaart ook waarom ze vooral bekend werd onder haar ( Italiaanse) titel Madama, al had ze in 1529 toen Karel V haar als zijn dochter erkende, van Oostenrijk te voeren

Landvoogdes

In 1559, hetzelfde jaar dat Filips || voorgoed uit de Nederlanden naar Spanje vertrok, waar het koningschap zijn aandacht opeiste, werd Margaretha benoemd als landvoogdes der Nederlanden. Aan haar zijde had Filips zijn vertrouwde topadviseur Antoine Perrenot de Granvelle benoemd. Deze had Karel V ook al gediend. Hij was zeer invloedrijk, mede vanwege de geringe ervaring van Margaretha en daarom gehaat bij de Nederlandse adel. Margaretha kwam steeds meer in de knel tussen Filips || enerzijds en plaatselijke adel anderzijds. In 1564 was Granvelle niet meer te handhaven en Filips stuurde hem naar de Franche-Comté, waar hij vandaan kwam. Niet alleen speelde de gebruikelijke machtsstrijd tussen adel en koning, maar ook de groeiende invloed van de reformatie en de repressieve anti-ketterse plakkaten die al dateren uit de tijd van Karel V. Margaretha’s eigen houding in godsdienstige kwesties was waarschijnlijk relatief mild, maar Filips || was nog onverzettelijker dan zijn vader.

Weetjes over Margaretha van Parma:

  1. Ze is 2 keer getrouwd. De eerste keer met Alessandro de Mecidi, en daarna met Ottavio Farnese.
  2. Ze is 63 jaar geworden.
  3. Ze is geboren op 28 december 1522.
  4. Ze was overleden op 18 januari, 1586.
  5. Haar vader was Karel de keizer, en haar moeder was Johanna van der Gheynst.
  6. Ze verhuisde op haar tiende naar Italië in 1533.
  7. Ze werd benoemd als landvoogdes der Nederlanden in 1559.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Margaretha_van_Parma&oldid=645466"