Massagetal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het massagetal uitgebeeld met bowlingballen. Een neutron weegt bijna net zoveel als een proton. Elke bowlingbal stelt een neutron of een proton voor.

Het massagetal (symbool A , van het Duitse woord Atomgewicht) ook wel atoommassanummer of nucleongetal genoemd, is het totale aantal protonen en neutronen (samen bekend als nucleonen) in de kern van een atoom. Neutronen zijn iets zwaarder dan protonen.

Het aantal protonen In een atoom geeft het atoomnummer aan. In een atoom zitten net zoveel elektronen als protonen. Dus het atoomnummer geeft ook het aantal elektronen aan.

Bijvoorbeeld Lood heeft in het Periodiek Systeem van de scheikunde het atoomnummer 82 en dat wordt in subscript (naar onder) aangegeven;  82 Pb. Lood heeft dan 82 positieve protonen in de kern en 82 negatieve elektronen in schillen (soort wolk) er om heen. Wat lading betreft heffen ze elkaar op en is het loodatoom neutraal van lading. Aangezien elektronen een stuk lichter zijn dan protonen en neutronen, hoef je dat gewicht eigenlijk niet mee te tellen.

Even ter vergelijking: zie je een proton of een neutron als een bowlingbal, dan kun je een elektron zien als een pingpongbal. Alleen het gewicht van de neutronen en protonen (de bowlingballen) zijn eigenlijk van belang.

Het massagetal (van een zogeheten isotoop) wordt als een superscript (naar boven) voor het symbool genoteerd; bijvoorbeeld 207Pb. Ook mag de notatie lood-207 worden gebruikt. Omdat lood met het atoomgetal 82 altijd 82 protonen heeft, dan moet de rest van dit isotoop lood uit 207-82=125 neutronen bestaan. In de kern zitten dus 82 protonen + 125 neutronen en er omheen 82 elektronen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Massagetal&oldid=694175"