Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Miep Gies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hermine ("Miep") Gies-Santrouschitz (Wenen, 15 februari 1909 - Hoorn. 12 januari 2010), was de vrouw die het Dagboek van Anne Frank redde. Ze vond het na de arrestatie van de 8 onderduikers op de vloer van het Achterhuis en stopte het in haar bureaula.

Als ondervoed Oostenrijks meisje was Miep kort na de Eerste Wereldoorlog vanuit Oostenrijk naar Nederland gekomen (om aan te sterken) en geadopteerd door een Nederlandse familie. Ze besloot in Amsterdam te blijven wonen.

In 1933, toen ze 24 was, ging ze werken bij Opekta, het bedrijf van Otto Frank (de vader van Anne Frank). In 1933 was de Duits-joodse familie Frank naar Nederland gevlucht. Daar was Adolf Hitler aan de macht gekomen die joden vervolgde.

Miep was secretaresse. Samen met haar latere man Jan Gies raakte ze bevriend met de familie Frank. Toen de Duitsers in mei 1940 Nederland bezette volgde de ene na de andere anti-joodse maatregel. In 1942 maakte Otto Frank plannen om onder te duiken. Miep was direct bereid te helpen. Zij is een van de helpers die de familie Frank en de vier andere onderduikers in het Achterhuis voorzag van voedsel, kleren en andere spullen.Dat deed ze met gevaar voor eigen leven.

Na twee jaar, in augustus 1944, werden de onderduikers ontdekt. Miep Gies vond het dagboek van Anne nadat Anne met de 7 andere onderduikers was gearresteerd en ze waren afgevoerd door de Duitsers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Miep_Gies&oldid=670238"