Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Vroeger zat hier het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, afgekort EZK, is een ministerie in Nederland. Sinds 10 januari 2022 is Micky Adriaansens de minister voor Economische Zaken en Klimaat. Zij wordt op het ministerie ondersteund door een andere minister, namelijk minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten van D66, en door staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief van D66.


Het ministerie van EZK gaat over alles wat met de economie te maken heeft, zoals handel, industrie en innovatie, en alles wat met het klimaat te maken heeft, zoals het milieu. Het bestaat sinds 2010, maar had tot 2017 de naam Economische Zaken. 'Klimaat' werd destijds toegevoegd om te laten zien dat het kabinet ook veel aan duurzaamheid wil doen.

Taken

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft eigenlijk twee aparte taken, maar deze hebben toch veel met elkaar te maken. Veel klimaatproblemen zijn veroorzaakt door bedrijven. Hierdoor kunnen deze bedrijven, eventueel met hulp van de overheid, deze problemen ook oplossen. Een van de eerste taken van de minister van EZK is het macro-economisch beleid. Wat is dit nou? Eigenlijk is dit het plan welke koers de economie moet gaan in grote lijnen. Aangezien Nederland lid is van de Europese Unie en deze economisch belangrijk is voor Nederland, is de minister ook verantwoordelijk voor de economische banden met andere EU-landen. Daarnaast zorgt de minister ook dat de economie en bedrijven zich verder ontwikkelen, innoveren met een moeilijk wordt. Dit is nodig op te zorgen dat Nederland bij blijft op het gebied van economie met andere landen. Ook op het gebied van industrie en topsectoren is dit belangrijk. Topsectoren zijn de Nederlandse bedrijven die echt uitblinken in de wereld, zo is de manier waarop Nederlanders dijken bouwen een bekend voorbeeld. Ook op het gebied van energie doet de minister een hoop. Denk hierbij aan het zorgen dat er 's winters genoeg aardgas is om de huizen warm te stoken. Op het gebied van klimaat moet je vooral denken aan de klimaatsverandering tegen gegaan, het zorgen voor duurzaamheid (bijvoorbeeld huizen beter isoleren of windmolens bouwen).

Het ministerie van EZK heeft een aantal overheidsinstellingen die bij de taken helpen. Als eerste is er de Rijksdienst Ondernemend Nederland. Deze helpt ondernemers op het gebied van duurzaamheid, innovatie, maar ook internationaal op weg. De rijksdienst stimuleert ondernemers dit ook te doen. Ook de Nederlandse emissieautoriteit behoort tot het ministerie van EZK. Deze autoriteit ziet erop toe dat bedrijven de Europese regels op het gebied van het uitstoten van broeikasgassen naleven. Als laatste valt het Staatstoezicht op de Mijnen eronder. Deze dienst was vroeger gericht op de mijngebieden in Limburg. Aangezien deze al tientallen jaren gesloten zijn richt de dienst zich op de zorg van de natuurlijke hulpbronnen in Nederland.

De staatssecretaris erop toe dat consumenten een eerlijke prijs voor producten betalen. Ook is de staatssecretaris er verantwoordelijk voor dat de markt zo optimaal mogelijk functioneert en dat de concurrentie zo eerlijk mogelijk verloopt. Beide is het in het belang van de consument; de consument krijgt zo producten met een hoge kwaliteit en een lage prijs. De staatssecretaris zorgt ervoor dat de regeldruk wordt aangepakt. Veel kleinere ondernemers moeten zich houden aan veel wetten en verplichtingen. De overheid wil deze ondernemers helpen. Ook is de staatssecretaris verantwoordelijk dat het goed gaat met het Midden- en kleinbedrijf; die vaak de dupe worden van nieuwe wetten. Daarnaast houdt de staatssecretaris zich bezig met digitalisering. Steeds meer wordt online geregeld, dus het is belangrijk dat iemand hierop toeziet. De staatssecretaris ziet ook toe op telecommunicatiebedrijven (telefoon, internet, etc.) en de post. Aangezien hier weinig aanbieders zijn is het belangrijk om te kijken of de bedrijven niet samenwerken. Daarnaast wil de overheid niet dat de diensten te duur worden; aangezien het heel belangrijk is. De staatssecretaris ziet toe op de ATR-certificaten. Dit zijn verdragen tussen de EU en andere landen om zo een douane-unie te vormen. De staatssecretaris zorgt ook dat geld van Europese structuurfondsen in de achtergebleven regio's terechtkomen. Om de staatssecretaris te helpen met het in de gaten houden van de telecombedrijven heeft hij/zij het Agentschap Telecom.

Lijst van ministers

Hieronder vind je een lijst van ministers van EZK sinds 2010:

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Economische_Zaken_en_Klimaat&oldid=702018"