Mitose

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Mitose of kernceldeling is een celdeling dat continue in het lichaam bezig is. Mitose is belangrijk voor het aanmaken van nieuwe cellen. Deze nieuwe cellen zijn nodig om oude cellen te vervangen, te groeien of wondjes te genezen. Mitose vindt plaats in het hele lichaam. Bij mitose splitst een oude cel (de moedercel) in twee nieuwe cellen (de dochtercellen).

Bij mitose hebben de nieuwe cellen hetzelfde DNA als de oude cel. Het DNA wordt dan ook gekopieerd, zodat er twee versies zijn. Iedere versie is voor één van de dochtercellen. Mitose vindt plaats in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is onder andere belangrijk voor het maken van witte bloedcellen en rode bloedcellen.

De cel mag alleen delen als er van uit de directe omgevingscellen of hormonen signalen toestemming geven. Als de celdeling zijn doel bereikt stop het weer. De nieuwe cellen blijven in hun weefsel zitten waar ze thuis horen behalve beenmerg cellen. Eén cel die ontspoort gaat ten einde door geprogrammeerd apoptose T-killercellen. Die brengen dat proces in vernietiging op gang als ze merken dat hun cellen vreemd gaan doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mitose&oldid=840159"