Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Monarchvlinder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monarch Butterfly 17-03-2006 6-44-40 p.m..JPG
De bomen zijn bedekt met duizenden vlinders

De monarchvlinder is een grote dagvlinder die veel voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika.

De eieren van een monarchvlinder zijn zo klein als speldenknoppen. Uiteindelijk komt er een klein rupsje uit die, als hij volgroeid is, ongeveer 5 cm lang is.

Rupsen zijn 2 weken lang 'vreetmachines' en ze vervellen 5 keer voor ze een pop worden. Omdat rupsen bittere melkplanten eten, smaken ze veel te bitter voor vogels.

De pop is meestal groen. Daarin veranderen ze in een vlinder. Uiteindelijk wordt de pop helder en komen er gele vlekken op.

Als ze een vlinder zijn, hebben ze 2 paar vleugels en mannetjes hebben ook een zwarte stip. Monarchvlinders zijn vrij groot. Hun lichaam kan wel 5 cm lang zijn en tussen de puntjes van hun vleugels is het ongeveer 10 cm. Dat noem je de spanwijdte.


Monarchvlinders kunnen hele grote afstanden afleggen. Vanaf het zuiden van Canada helemaal naar Mexico om te overwinteren. Dat is een reis van wel 4500 kilometer. In Mexico verzamelen ze zich in hele grote groepen. Zo'n groep kan wel 20 miljoen vlinders bevatten. Het zijn er zo veel, dat je de bomen haast niet meer ziet.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monarchvlinder&oldid=570815"