Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Montserrattroepiaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montserrattroepiaal
Icterus oberi

Icterus oberi.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Montserrat, Antigua en Guadeloupe
Leefomgeving Vochtige, bosrijke hellingen
Familie Troepialen
Portaal Portal.svg Biologie

De Montserrattroepiaal (Icterus oberi) is een zangvogel uit de familie van de troepialen. De Montserrattroepiaal komt voor op het eiland Montserrat in de Caribische Zee. Door het vulkanisme op het eiland is de status van de vogel kwetsbaar. De vogelsoort is veel leefgebied kwijtgeraakt door een vulkaanuitbarsting in 1997.

De vogel is tussen de 20 en 22 centimeter lang. Het mannetje is zwart aan de bovenkant en geel op de buik en de borst. Het vrouwtje heeft een geelgroene kleur van boven en de borst en buik is vaalgeel. Naast het eiland Montserrat komt de vogel tegenwoordig ook voor op de eilanden Antigua en Guadeloupe. Het leefgebied bestaat vooral uit bosrijk gebied en zijn vaak vochtige hellingen. Door het kleine leefgebied is de status van de vogel kwetsbaar. De laatste jaren zijn er verschillende projecten georganiseerd om het leefgebied van de vogel te verbeteren. Hierdoor gaat het nu wat beter met de vogel.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montserrattroepiaal&oldid=625016"