Moonlight sonata

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De muzieknoten van Moonlight sonate

Moonlight sonata, of officieel pianosonate nr. 14 in cis mineur, opus 27 nr. 2, is een bekend muziekstuk van Ludwig van Beethoven. Vooral het eerste en het laatste stuk is erg bekend en keert vaak als melodie terug in bijvoorbeeld films, televisieseries, etc. In het Duits, Beethoven was namelijk een Duitser, wordt het stuk Mondscheinsonate genoemd. Beethoven schreef het stuk voor de gravin Giulietta Guicciardi.

Hoe het muziekstuk aan zijn naam komt is een (bijzonder) verhaal. De naam Moonlight, Engels voor maanlicht, is niet door Beethoven aan het stuk gegeven. Ludwig Rellstab gaf deze naam aan het stuk. Hij kreeg het idee voor de naam toen hij ergens over een meer voer 's avonds op een boot. Terwijl hij naar de maan keek, schoten in eens de eerste regels van Beethovens muziekstuk hem te binnen. Sonate komt van het woord pianosonate, aangezien het stuk op een piano wordt gespeeld.

Het hele stuk is drie delen te verdelen, met ieder een naam:

  • Adagio Sostenuto
  • Allegretto
  • Presto Agitato

Het eerste stuk is het meest bekend en erg rustig, het tweede deel is al iets sneller en het derde deel is de snelle finale. Dit is niet echt gebruikelijk bij pianostukken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moonlight_sonata&oldid=818433"