Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Neanderthaler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1857 werd in het Duitse plaatsje Neanderthal het skelet gevonden. Men noemde hem de Neanderthaler naar de vindplaats van het eerste skelet. Ook in België, in de grotten van Spy bij Namen, zijn Neanderthalers teruggevonden. De Neanderthalers leefde naar schatting tussen 200.000 en 40.000 jaar geleden.

De Neanderthaler had een gedrongen lichaam. Hij was gespierd en had grote hersenen, groter dan de hersenen van Homo sapiens (met andere woorden: groter dan die van ons!). We weten dus hoe hij was gebouwd. En we weten ook dat hij wapens, werktuigen en mogelijk ook kunstvoorwerpen maakte en een echte carnivoor was. Maar we weten niet hoe de Neanderthalers met elkaar "praten". Sprak hij al een taal of maakte hij geluiden zoals een dier?

Rond 25.000 à 30.000 jaar geleden is de Neanderthaler uitgestorven. Niet veel eerder waren vanuit Azië de eerste moderne mensen (Homo Sapiens) Europa ingetrokken. Er is wel gedacht dat ‘wij’ de Neanderthaler hebben verdrongen of zelfs hebben uitgeroeid. Maar het kan ook zijn dat hij is uitgestorven als gevolg van de snelle klimaatverbetering, die het einde betekende van de mammoet en ander jachtwild van de Neanderthaler.

- Neanderthaler betekent: Wijze man uit het Neanderdal.
- Grootte: 1,54 m tot 1,66 m.
- Gewicht: 66 kg (vrouw), 77 kilo (man)
- Woongebied: Europa en West-Azië

'

Wil je nog meer afbeeldingen van Neanderthalers zien? Klik dan hier.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neanderthaler&oldid=714948"