Neum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht op Neum. Bovenaan loopt de doorgaande weg die Kroatië verbindt

Neum is een dorp in Bosnië en Herzegovina. Neum heeft 4960 inwoners.

Neum is de enige plaats in Bosnië en Herzegovina die aan zee ligt. Neum ligt aan de Adriatische Zee. Ten noorden en zuiden van het dorp ligt Kroatië. Ten oosten ligt de rest van Bosnië-Herzegovina, maar ten oosten van het dorp liggen ook steile bergen. Neum is dus compleet afgesloten van de rest van het land. Er gaat maar één bergweggetje vanuit Neum het binnenland in.

Neum knipt Kroatië dus in tweeën. Al het verkeer vanuit Kroatië naar de stad Dubrovnik, die ten zuiden van Neum ligt, moet dus door Neum heen. Dat betekent dat je dus twee keer langs de douane moet. Neum heeft hier geen problemen mee. Toeristen onderweg naar Dubrovnik gaan even het dorpje in en inkopen doen. Bosnië en Herzegovina is namelijk goedkoper dan Kroatië. Kroatië is een brug aan het bouwen tussen het vasteland in het noorden en het Pelješac-schiereiland in het zuiden. Zo hoeft het verkeer niet meer door Neum heen. Bosnië en Herzegovina en Neum zijn het hier niet mee eens

Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor Neum. Er zijn zes grote hotels en veel kleine privé-hotelletjes.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neum&oldid=413099"